Már három halálos áldozatot szedett az influenzaszezon

2018 végéig országszerte 67 influenzás megbetegedést igazoltak, hárman nem élték túl a fertőzést. A bukaresti családorvosi kamara elnöke arra figyelmeztetett: súlyos, akár halálos következménye lehet annak, ha az influenzát összetévesztjük az egyszerű hűléssel.

Egy 53 éves galaci férfi, aki nem kapott védőoltást, elhunyt a betegségben. Kedden egy aradi személy halt meg a grippé szövődményei miatt: a 33 éves férfi, akinek nem voltak egyéb egészségügyi problémái, a munkahelyén kapta el a kórt.

Ugyancsak kedden egy 51 éves galaci nő is elhunyt influenzában. A nő túlsúlyos volt, vérnyomásproblémái voltak és nem volt beoltva grippé ellen. Galacon egy 26 éves várandós asszonynál is igazolták az A típusú influenza vírusát.

2018 végéig több mint egymillió személyt oltottak be grippé ellen.

„Ne tévesszünk össze az influenzát egy egyszerű hűléssel”

Súlyos, akár halálos következménye lehet annak, ha az influenzát összetévesztjük az egyszerű hűléssel – hívta fel a figyelmet dr. Sandra Alexiu, a bukaresti családorvosi kamara elnöke, miután kedden két halálesetről érkezett jelentés az influenza szövődményei miatt.

„Ne tévesszünk össze az influenzát egy egyszerű hűléssel. A következmények nagyon súlyosak, akár halálosak lehetnek, különösen a veszélyeztetett kategóriák tagjainál” – írta keddi Facebook-bejegyzésében az orvos, aki a betegség ellen védőoltást javasol.

„A védőhatás két-három hét után alakul ki, tehát még van idő rá, hisz még csak most kezdődik az influenzaszezon. Tavaly a járvány februárban tetőzött. Ha eddig nem tették meg, szerencsés lenne, ha beadatnák a védőoltást. Romániában kétfajta trivalens és egy tetravalens oltást lehet kapni. Kis beruházás, de nagyon fontos lehet” – írta dr. Alexiu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?