Kolozsvár a legélhetőbb romániai város

Rangsorolták a világ legélhetőbb városait, a 226 várost tartalmazó listán négy romániai szerepel. A legjobb számokat a kincses város produkálta.

A Numbeo életszínvonal-rangsora a vásárlóerő, közbiztonság, közegézségügy, életköltség, a forgalomban töltött idő, környezetszennyezés, klíma, valamint az ingatlanárak és a jövedelem arányának alapján vizsgálta meg a városokat. Ezen mutatók szerint Kolozsvár a 106. helyre került, megelőzve Temesvárt (126.), Iași-t (143.) és Bukarestet (168.) is.

A kincses város megelőzte Miamit, Torontót, Brüsszelt, Madridot és Los Angelest is.

A rangsor elején Ausztrália fővárosa, Canberra, a legvégén pedig Caracas, Venezuela fővárosa szerepel. Budapest az egyedüli magyar város, amelyik helyet kapott a listán, a 162. helyet tudhatja magáénak.

A Numbeo azt is megnézte, hogy hol a legdrágább élni a világban. A romániai városok közül itt Bukarest vezet, 433-ból a 311. helyen szerepel, majd Constanța (313.), Kolozsvár (327.), Brassó (331.) és Temesvár (333.). A legolcsóbbak közé sorolták Craiovát (368.), Nagyszebent (356.), Nagyváradot (355.), Iași-t (343.) és Aradot (336.).

Továbbá svájci a világ legdrágább hat városa: Bázel, Zürich, Lausanne, Bern, Genf, majd Lugano. A lista legvégén pedig pakisztáni és indiai városok szerepelnek, például Vijayawada, Thiruvananthapuram és Rawalpindi.

(Címlapfotó forrása: Alamy)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?