Román tiltakozás az osztrák differenciált családtámogatás ellen

Tiltakozó levelet készül küldeni Ausztria nagykövetségének a Románia Modernizálásáért Országos Koalíció (CNMR) az osztrák parlament azon döntése miatt, hogy az ausztriai állandó lakhellyel nem rendelkező gyerekek differenciált családtámogatásban fognak részesülni.

Alexandru Cumpănaşu, a CNMR elnöke állásfoglalásában úgy fogalmaz: az általa képviselt szervezet szerint a döntés negatív hatással lesz a román gazdasági, társadalmi és akadémiai szférával való kapcsolatokra, ezért sürgős magyarázatot kérnek az osztrák államtól.

A közlemény szerint Ausztria parlamentje 2018. október 24-én egy „vitatható és igazságtalan” törvényt fogadott el, amely értelmében csökkentik a családtámogatás összegét azon gyerekek számára, akiknek szülei más uniós tagország állampolgárai, és Ausztria területén dolgoznak.

 A CNMR szerint a 2019 január elsején életbe lépett törvény diszkriminatív módon, a gyermek származási országának életszínvonalához mérten csökkenti le a családtámogatás összegét.

Az intézkedés mintegy 14.000 romániai gyermeket érint, akik Ausztriában élnek ugyan szüleikkel, mégis a romániai életszínvonalhoz mérten fogják kapni a támogatást – olvasható a szervezet állásfoglalásában

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?