Evés-ivás, ingyen zene: 117 napon át állt a bál tavaly Kolozsváron

Csak sörfesztiválból négyet tartottak, az ingyenes szabadtéri koncertek száma pedig több tucat volt. 

Kolozsvár nagy eséllyel pályázhat a 2018 legvidámabb romániai városa címre. A kincses városban a május és szeptember közötti időszakban alig volt olyan hétvége, amikor ne lett volna valamilyen, az össznépi szórakoztatást célzó, szabadtéri evéssel-ivással járó, zenével megfűszerezett rendezvény.

Számításaink szerint 117 napon keresztül bulizott Kolozsvár, átlagosan tehát szinte minden harmadik napra esett egy rendezvény, ami egészen elképesztő statisztika, valószínűleg világvárosok egész sora nem tud hasonlót felmutatni. Az más kérdés, hogy lehet, nem is akar. A rendezvénykavalkád színvonala nagyon heterogén volt, minőségi programok váltakoztak igencsak felejthetőekkel.

Tizenöt napig folyt a sör

Soha az elmúlt években annyi sör nem folyt kolozsvári közterületen, mint tavaly, ugyanis négy, kizárólag ennek az italnak szentelt fesztiválra került sor. A sort a Bánffy-palota udvarán májusban megtartott Beer Hype nyitotta, majd következett két rendezvény a Cluj Arena stadion mögötti sétányon, a Beer Crafters és a Craft Beer Festival. Ezek a kézműves jellegű termékek gyártóinak és kedvelőinek szóltak, az idényzáró Septemberfesten azonban már nem volt ilyen jellegű kikötés. Tizenöt nap a sör jegyében, igazán nem panaszkodhattak a kolozsváriak az elmúlt évben, hogy kiszáradt a torkuk.

Ehhez képest a borbarátok igazán mellőzve érezhették magukat, Bacchus italának ugyanis egyetlen fesztivált szenteltek, augusztus utolsó és szeptember első napjaiban. Az evést fókuszpontba helyező rendezvény is volt bőven, aranyáron árult szalmakrumplival, hot-doggal és hamburgerrel. Street Food Festivalt kettőt is rendeztek 2018-ban, júliusban és decemberben, november elején pedig külön fesztiváljuk volt a mediterrán ételeknek.

Ingyenes koncertekkel egybekötött tömeges futóversenyből is kettő volt tavaly, a The Color Run Hero tavasszal, a Color Run Sunset pedig ősszel. Az augusztus elejére időzített, turisták tízezreit vonzó Untold fesztivál ugyan fizetős volt, de a brutális hangerőnek köszönhetően fél Kolozsvár hallgathatta egész hajnalig, akár akarta, akár nem. Minden bizonnyal az Untold a legvegyesebb megítélésű kolozsvári tömegrendezvény, a szállásadók és a kocsmárosok, vendéglősök imádják, álmatlan éjszakáik alatt pedig valószínűleg kolozsváriak ezrei átkozzák a szervezőket és a városvezetést, amely eltűri a botrányos léptékű csendháborítást.

Kender és szimfonikus zene

Tavaly is volt TIFF-es filmünnep, pazar hangulatú szabadtéri vetítésekkel, Kolozsvári Magyar Napok több tízezres koncertekkel, s minden korábbinál hosszabb, 11 napos Jazz in The Park. Az eseménynaptárban szerepelt még egy háromnapos kenderfesztivál, persze nem az indiai vadkender, hanem a hagyományos textilnövény tiszteletére, a kolozsvári városnapok, Serbările Transilvane néven egy nemzetközi folklórfesztivál, a szabadtéri koncerteket kínáló Cluj Symphonic Experience, a főtéri szilveszteri buli és a maratoni hosszúságúra nyújtott, 35 napos karácsonyi vásár.

Ez utóbbit, egy internetes szavazáson a kontinens tizedik legjobb ilyen jellegű rendezvényévé választották, ami inkább a kolozsváriak lokálpatriotizmusának, mintsem a vásár színvonalának az eredménye.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?