A csíkszeredaiak dönthetnek városuk ikonikus épületének sorsáról

Idén ősszel új gazdára talált a csíkszeredai régi Népművészeti Iskola Petőfi utcai épülete. Az új tulajdonos elsősorban közhasznú célra használná az épületet, ezért a lakosság véleményét kérik a benne kialakítandó tevékenység meghatározására.

A sétálóutca tetején található ikonikus, kék színű házat Dr. Bochkor Béla ügyvéd, a Csiki Lapok felelős szerkesztője építtette 1902-ben, majd 1928-ban a Daradics család tulajdonába került. Először Takarékpénztárként, később a Transilvania Bank székhelyeként, aztán rendőrségi épületként, végül pedig az Albina Szövetkezet otthonaként hasznosították az illetékesek.

Precedens nélküli lehetőségnek számít Csíkszeredában, hogy a városlakók véleményükkel közvetlenül befolyásolhatják egy közismert és több mint 100 éves műemlék épület sorsát. Ha úgy érzed, Te is hiányolsz valamit a városból, és felkeltette az érdeklődésedet, ötleteidet, észrevételeidet legkésőbb január 15-ig a www.petofi36.com weboldalon található kérdőív kitöltésével vagy az office@petofi36.com e-mail címre küldve továbbíthatod.

1960 után már oktatási célokat szolgált, előbb az Építészeti Szakközépiskola bentlakása volt, majd a közelben fekvő 1. számú Általános Iskola gondjainak enyhítésére osztálytermeket alakítottak ki benne, később pedig a Művészeti Népiskola vette használatba. Az épületet 2018-ban egy csíkszeredai vállalkozó vásárolta meg.

Lázár Csaba vállalkozó elmondta, a lakosságtól olyan ötleteket várnak, amelyek lehetővé teszik az önfenntartást, és aktívan hozzájárulnak a város életéhez. A Maszolnak arra a kérdésére, hogy miért vásárolták meg az épültet, elmondta: több olyan ingatan van a városban, amely a régi Csíkszeredából maradt fent, és úgy gondolták, hogy legalább a város központjában lévőknek meg kell maradniuk eredeti állapotukban. Ezek között akadnak olyanok is, amelyek elhagyatottan állnak, és emiatt folyamatosan romlik állapotuk.

„A Petőfi 36. alatti patinás ház már több, mint tíz éve állt üresen. A tulajdonosok nem fektettek az épületbe, hiszen ők értékesíteni szerették volna. Nem volt karbantartásra sem lehetőségük, és mert több ígéret is volt vásárlásra, a javítási munkálatok mindig elmaradtak. Mi azt láttuk, hogy ha nem történik valami most, az épület állapota valószínűleg javíthatatlanná válik. Ezért úgy határoztunk, megvásároljuk” – magyarázta a vállalkozó.

Arra a kérdésünkre, hogy miért kéri ki az emberek véleményét, kijelentette: a tizenöt év vállalkozói múltja megtanította arra, hogy jobb döntést lehet hozni, ha előbb más embereket is megkérdeznek. „A Petőfi 36. esetében az a döntés született, hogy az épületet a köz hasznára szeretnénk fordítani. Logikus volt tehát, hogy azok véleményét kell kikérni, akiknek szánjuk az épületet. Ez is jó döntésnek bizonyult, hiszen már az első három napban megannyi olyan ötlet és javaslat érkezett, amelyekre mi nem gondoltunk” – mondta Lázár Csaba.

Kimaradt?