Rengeteg kiskorú szült gyereket Háromszéken idén is

Egyre fiatalabb lányok hozzák világra gyereküket, sőt sok olyan lány is van, akinek 18 éves kora előtt már a második gyereke is megszületett, hívta fel a figyelmet András Nagy Róbert. A Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója szerint idén 85 kiskorú lány szült Sepsiszentgyörgyön, ez eggyel kevesebb, mint tavaly egész évben, viszont az év végéig a számuk növekedhet.

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató szerint idén 12 és 14 év közti lányok nyolc esetben szültek gyereket, 14 és 16 éves korú lányok 38 esetben adtak életet kisbabájuknak a többiek pedig 16 és 18 év közötti lányok voltak, viszont tíz esetben fordult elő, hogy a kiskorú lány már második gyerekét szülte, hívta fel a figyelmet András Nagy Róbert.

Szakemberek szerint a kiskorú lányok sem fizikailag, sem szellemileg nincsenek felkészülve a gyerekvállalásra. A több éves tapasztalat szerint a legtöbb gyereket vállaló kiskorú lány az előpataki, árapataki, hetei, sepsiszentgyörgyi, bölöni, oltszemi, gidófalvi és bodzafordulói roma közösségekből származik. Ugyanakkor a statisztikák nem tükrözik a jelenség minden vetületét, például azt, ha egy kiskorú több gyereknek is életet ad, tehát a 18 év betöltése előtt már többgyerekes anya, idős korára már ükunokái születnek.

A kórházigazgató hozzátette, idén a sepsiszentgyörgyi egészségügyi intézményben eddig 12 csecsemőt hagytak el a szülei, közülük 3 babát sikerült rábeszéléssel visszafogadtatni családja körébe, a többiek az állami ellátó rendszerbe, nevelőszülőkhöz kerültek. András Nagy Róbert ugyanakkor leszögezte: tapasztalatok szerint a csecsemő elhagyások és a kiskorú lányok gyerekvállalása között nincs összefüggés, általában nem ők hagyják kórházba az újszülötteket.

(Címlapfotó forrása: Getty Images)

Kapcsolódók

Kimaradt?