Nagy a lavinaveszély a romániai hegyekben

Nagy a lavinaveszély a Fogarasi-havasokban, a Bâlea-tónál, ahol 135 centiméteres a hóréteg – figyelmeztetnek a szakemberek.

Magas, ötből négyes fokozatú figyelmeztetés van érvényben a Bucsecs-hegységben is, 1800 méter feletti magasságban. 1800 méter alatt a Fogarasi-havasokban és a Bucsecs-hegységben is mérsékelt, azaz kettes fokozatú lavinaveszély van.

A Bâlea-tó csak felvonóval közelíthető meg, a Bâlea-vízesésig viszont el lehet jutni a Transzfogarasi úton, amelyet megtisztítottak a hótól. 
Azoknak a turistáknak, akik a Bâlea-tó környékén szeretnénk sízni – ahol nincsenek kialakított pályák –, azt javasolják, hogy előbb tájékozódjanak a körülményekről a hegyimentőktől. 

Lavinaveszély van a Hunyad megyei hegységekben is, a Retyezátban, a Páring-, a Vulkán-hegységben és a Kudzsiri-havasokban is jelentős mennyiségű hó hulott, és a friss hótakaró még nem tapadt eléggé az előző, már tömöttebb réteghez – figyelmeztetnek a hegyimentők. 

A Páring üdülőtelepen 70-80, Strázsán 60-70 centiméter közötti a hóréteg vastagsága, a Retyezátban levő Râuşor síterepen pedig 50 centiméteres a hó.

(Címlapi illusztráció forrása: radiocluj.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?