Szenátus: magyar tanítók oktatják a román nyelvet elemiben

Döntőházként szavazta meg a szenátus az RMDSZ közbenjárásával elfogadott sürgősségi kormányrendeletet, amely rendezi a román nyelv oktatásának kérdését – jelentette be hétfőn, december 10-én Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Mint ismeret, az RMDSZ kérésére döntött úgy szeptemberben a kormány, hogy eltörli a volt oktatásügyi miniszter által indítványozott augusztusi rendelkezést, amely szakmailag megalapozatlan lépésnek bizonyult, zavart okozott több tízezer diák, pedagógus és szülő életében. A rendeletet követően Kelemen Hunor szövetségi elnök Valentin Popa lemondását is kezdeményezte.

„A szülők és a pedagógusok által kért megoldást tartalmazza a szeptemberben elfogadott kormányrendelet, ezt hagyta ma jóvá a szenátus plénuma”– részletezte a frakcióvezető. 

November elején a képviselőház 214 támogató, 8 ellenszavazattal és 28 tartózkodással fogadta el a tanügyi törvényt módosító 2018/87-es sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetet.

Ezt megelőzően az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megállapította, hogy a rendelet miatt a magyar tanítók hátrányos helyzetbe kerültek a román kollégáikkal szemben, és figyelmeztetésben részesítette a minisztériumot. A tárcának egy hónapot adott arra, hogy orvosolja a helyzetet. A testület elnöke ugyanakkor emlékeztetett: a pedagógusok a CNCD határozatára hivatkozva be is perelhetik a minisztériumot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?