A börtönbüntetés veszélye sem ijeszti el a petárda-árusokat

Bár évek óta büntetendő a petárdák forgalmazása, birtoklása és használata, az év végi ünnepek környékén egyesek még mindig próbálkoznak ezek árusításával. Ebben a hónapban a rendőrség kiemelten ellenőrzi a petárdák és tűzijátékok árusítását és használatát, hívta fel a figyelmet a Kovászna megyei rendőrség.

A rendőrök piacokon, bevásárlóközpontoknál, közutakon és az iskolák közelében kutatnak törvénytelenül árusított petárdák után.

Nicoleta-Tolvaj Marin a háromszéki rendőrség szóvivője arról tájékoztatott, hogy már tetten is értek egy 26 éves férfit, aki 180 darab törvénytelen pirotechnikai eszközt árult. Tettét azzal súlyosbította, hogy bizonyíthatóan kiskorúaknak is eladott petárdákat, tette hozzá a rendőrségi szóvivő, aki szerint a tetten ért férfitől elkobozták a petárdákat és bűnvádi eljárást indítottak ellene törvénytelen pirotechnikai eszközök árusítása vádjával.

A Kovászna megyei rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a vonatkozó törvény négy kategóriába sorolja a pirotechnikai eszközöket, és csak az F1-gyel jelölt első osztályba tartozókat, így a csillagszórókat, a szikrázó gyertyákat, minifáklyákat, tortagyertyákat, konfettiszórókat és recsegőket használhatják 16 életévüket betöltött személyek.

A kettes, hármas és négyes osztályba sorolt eszközök, többek között a petárdák és pukkanók gyártása, áruba bocsátása, birtoklása és használata szigorúan tilos, és három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntethető.

Kimaradt?