Ferenc pápa: meleg férfiak ne csatlakozzanak a katolikus papsághoz

Ferenc pápa aggodalmát fejezte ki a homoszexualitás „komoly ügye” miatt a szombaton Olaszországban bemutatott The Strength of a Vocation című interjúkötetben. Megállapítása szerint melegnek lenni divat, amire a papság is fogékony, írja az AFP hírügynökségre hivatkozva a The Guardian.

A homoszexualitás komoly ügy, amiről rögtön az elején beszélni kell a papi pályára készülőkkel, mondta Ferenc pápa.Társadalmunkban úgy tűnik, divat melegnek lenni, és ez a gondolkodásmód az egyház életét is befolyásolja, tette hozzá.

A katolikus egyház álláspontja szerint a homoszexualitás bűn, Ferenc pápa véleménye így nem újdonság. A római katolikus papok képzésére vonatkozó 2016-os rendelet hangsúlyozta a szexuális önmegtartóztatás kötelességét, illetve a meleg és a meleg kultúrát támogató személyek kizárását a papi rendből.

Ferenc pápa szavai szerint a papi életben nincs helye az ilyen típusú érzelemnek, ezért az egyház ne fogadja el felszentelt papjai közé az ilyen irányultságú embereket.

A már felszentelt meleg papokat, sőt a hívő homoszexuális férfiakat és nőket teljes cölibátusra és felelős életre szólította fel az egyházi vezető, aki úgy fogalmazott, hogy jobb felhagyni a papi pályával, mint kettős életet élni. A cölibátusi fogadalmat megszegő heteroszexuális papokról nem esett szó.

2013-ban, néhány hónappal pápai szolgálatának megkezdése után Ferenc pápa enyhébb hangot ütött meg a homoszexualitással kapcsolatban, mikor úgy nyilatkozott: „Ha valaki meleg, de Istent keresi, és jóakaratú, ki vagyok én, hogy ítélkezzek fölötte?”

Kapcsolódók

Kimaradt?