Centenárium Szatmárnémetiben: megvalósították a magyar tanácselnök ötletét

Szatmárnémetiben az egész napos centenáriumi rendezvénysorozat koradélelőtt a megyei könyvtár előadótermében kezdődött, itt mutatták be azt a fényképalbumot, amely egyfajta visszapillantó Szatmár megye és a város egy évszázadára.

Az ötlet egyébként Pataki Csaba tanácselnök fejéből pattant ki: ha már készítünk valamit, az olyan legyen, ami rólunk, a megyénk és a városunk múltjáról szól. A könyv létrehozása érdekében a lakosság segítségét kérték, s poros családi albumok, dobozok mélyéről előkerültek olyan ritka felvételek, amelyek Szatmárnémeti 1944 szeptember 16-i bombázását, az 1970-es árvizet vagy épp az egykor több ezer ember munkahelyének számító Unio gyár dolgozóit ábrázolja.

A rövid megemlékezési miséket követően a kegyelet koszorúit helyezték el dr. Vasile Lucaciu és I. C. Brătianu szobránál a városközpontban, majd leleplezték és felszentelték az Ismeretlen hős emlékművét. A korabeli román katonát ábrázoló szobrot, amelyet két ágyú is „őrzött” első alkalommal 1922–ben állították fel Szatmárnémeti központjában, az akkor még I. Károly téren, a 1917–es mărășești-i csatában elesettek emlékére, ám a második világháború zűrzavaros éveiben egyszerűen eltűnt. Hivatalosan meg nem erősítettek szerint a szobrot épségben való megőrzése érdekében biztonságos helyre szállították, ahonnan aztán lába kelt s mai napig nem lehet tudni, hogy beolvasztották, összetörték vagy mi is lett a sorsa.

A Tempora Civil Egyesület már egy ideje tervezte a szobor újraállítását, s végül az adományokból újraalkotott emlékművet ma kora délutánszentelték fel, és a szatmári származású Gabriel Leş védelmi miniszter ünnepi gondolatainak felolvasását követően helyezték el talapzatán a kegyelet koszorúját.

A hivatalos ceremóniákat a több ezres tömeg és főleg a gyerkőcök által leginkább várt, látványos katonai parádé követte – előbb az 52-es Tisza Utász Zászlóalj katonái, tankjai és katonai járművei, majd a csendőrség, a határrendészet, a kommandósok, a rendőrség és a katasztrófavédelem vonultatta fel gépparkját, közben pedig előbb katonai helikopterek, majd két MIG 21 LaneR vadászgép hasította a ragyogóan kék égboltot a tömeg ámulata közepette.

A közel egyórás katonai parádét egy másik látványosság, a megyei múzeum által már évek óta megszervezett népviseleti felvonulás követte, a Máramarosból Kányaháza környékére áttelepedettek katrincásan, subásan, az avasiak szemkápráztató színes szoknyákban, zeneszóval vonultak – s mivel ők elsősorban és mindenekfölött avasinak tartják-nevezik magukat, karácsonyi dalokat, kántákat énekeltek, kaláccsal és forralt borral kínálva a nézőket.

Délutántól a rendezvény az új központban folytatódott, népzenei és könnyűzenei koncertekkel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?