FRISSÍTVE - Centenárium Nagyváradon: koszorúk a Szent László téren

FRISSÍTVE: A Szent László téren koszorúztak a hivatalosságok szombaton Nagyváradon. A centenáriumi ünnepség katonai parádéval folytatódott.

Nagyváradon a prefektúra, a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal szervezésében megtartott centenáriumi ünnepségek 11 órakor kezdődtek a város főterén.

A Nagyváradi Állami Filharmónia kórusa a himnusz eléneklésével nyitotta meg az ünnepségsorozatot, ők a beszédek után is felléptek, a Szent László (Unirii) téren felállított színpadon. A napos, de hideg időben főleg a kordonok mellett álltak az emberek, de elég sokan érkeztek a beszédek közben is.

A rövid ortodox egyházi szertartás után Viorica Dăncilă miniszterelnök üzenetét Florian Bodog volt egészségügyi miniszter tolmácsolta, majd Ioan Mihaiu prefektus mondott beszédet, amelynek fő üzenete az egység fontossága volt. A prefektus után Ioan Horga történész beszélt, majd Mihai Viteazul szobrának megkoszorúzásával zárult az ünnepség első része.

A katonai parádé a meghirdetettnél korábban kezdődött el, és rövidebb ideig is tartott. A program szerint 13 és 14 óra között tartották volna meg, de 13.15 körül már véget is ért, miután elvonultak a belügyminisztérium kötelékébe tartozó rendőrök, tűzoltók, mentősök stb. járművei is.

A kétsávos utat helyenként kordonnal zárták le, de nem mindenütt, így főleg a kisebb gyermekekkel érkezők örülhettek a látványnak. Az emberek zászlókkal is integettek, a mentősöket, tűzoltókat és a  kommandósokat taps köszöntötte.

Az emberek a főtér felé sétáltak, ahol a program szerint 14 órától kezdik osztani, a hagyományos babgulyást – a beharangozó szerint 2700 adagot lehet megvásárolni adagonként 5 lejért – miközben folklórműsor szórakoztatja az ünneplőket.

 A Crişana Néptáncegyüttes műsora 16 órától kezdődik a színházban, majd 17.45-től fáklyás felvonulást terveznek a Fő utcán a főtérig, 18 órakor pedig tűzijátékkal zárul a centenáriumi ünnepség.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?