Fontos KRESZ-módosítást fogadott el szerdán a parlament

A közúti közlekedés biztonságát növelő KRESZ-módosítást fogadott el szerdán döntő házként a képviselőház.

Az elfogadott előírások segítségével sokkal könnyebb kiszűrni azokat a sofőröket, akik olyan betegségben szenvednek, amelyek alkalmatlanná teszik őket egy gépjármű vezetésére. Ezeket a bántalmakat egy korábbi egészségügyi miniszteri rendelet sorolja fel.

Eddig csak a háziorvos volt köteles szakorvosi vizsgálatra küldeni azokat a pácienseit, akiknél fennállt a gyanú, hogy olyan kórban szenvednek, ami miatt nem ülhetnek a kormányhoz. Ugyanakkor az illető páciens azt is megtehette, hogy nem megy el a szakorvosi vizsgálatra, és ennek nem volt semmilyen következménye.

A szerdán elfogadott módosítás már az összes orvost (nem csak a háziorvosokat) arra kötelezi, hogy szakorvosi vizsgálatra küldjék azt a beteget, akinél – akár egy rutinvizsgálat során – a gépkocsivezetésre őt alkalmatlanná tévő bántalmakat találnak. A páciens ugyanakkor köteles lesz a beutaló kiállítását követő három napon belül megjelenni a szakorvosi vizsgálaton.

Ha a szakorvos megerősíti, hogy a sofőr vezetésre alkalmatlan, köteles egy napon belül értesíteni erről a beteget és a közúti rendőrséget is, utóbbi pedig azonnal bevonja a jogosítványát. Ha pedig a beutalót kiállító orvos 30 napon belül nem kapja meg a szakorvosi vizsgálat eredményét, szintén köteles értesíteni a rendőrséget arról, hogy a beteg nem vetette alá magát a vizsgálatnak. Ez esetben szintén bevonják a jogosítványát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?