Helyreállt a gyermekvédelmi rendszer helyzete Hargita megyében

A megyei tanács pénteki ülésén megszavazott költségvetés-kiegészítéssel megoldódtak a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság év végi pénzügyi gondjai.

„Örülünk, hogy a gyermekvédelmi rendszerrel szembeni vállalásainkat tudtuk teljesíteni, nem volt leépítés, nincs gond a fizetéseket illetően az év utolsó hónapjában sem, sőt – bár nem kötelező – a vakációs jegyeket is biztosítjuk számukra, hogy még idén megkaphassák” – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Ezt követően Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője bemutatta a közvita alatt álló, megyei szociális és gyermekvédelmi stratégiát, amelynek előkészítésekor tárgyaltak az összes helyi önkormányzattal és civil szervezetekkel. Összesen öt találkozót szerveztek, és kérdőív formájában is gyűjtötték az adatokat. Fontos szempont, hogy az országos tantárgyversenyeken kiemelkedő eredményeket elismerjék, oda kell figyelni a tehetséges fiatalokra.

A tanácsülésen megszavazták a megyei tantárgyversenyek és olimpiászok 2018-as évi finanszírozásának jóváhagyására vonatkozó határozatot. A testület egyet értett abban is, hogy Székelyudvarhelyen az Építők útja 1/1 szám alatt található lakrészt a Hargita Megyei Művészeti Népiskola ügykezelésébe adják át, oktatási céllal. Az ingatlan kulcsát jelképesen Borboly Csaba megyeelnök adta át Sándor Árpádnak, a népiskola menedzserének.

Több mint 100 beruházás és munkálat van folyamatban még. Fontosnak tartják, hogy regionális kórházzá váljon a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, ennek érdekében is hozott péntek délután Hargita Megye Tanácsa testülete a megyeháza márványtermében döntést.

A jelenlévő tanácsok egyöntetűen jóváhagyták a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház C szárnya bővítésének és 2. emeletének felújításának műszaki tervét. A tanácsülés kezdetén, Kolcsár András megyei tanácsosi mandátumának megszűnését követően helyét Sándor Krisztina vette át, aki ünnepélyesen letette az esküt, így a testület tagjává vált, a turisztikai szakbizottságot erősíti tevékenységével.

Végül határozatot fogadtak el a december 6-9. között a magyarországi Pest megyei hivatalos látogatás küldöttségének jóváhagyásáról.  A különféléknél a megyeelnök és a megyei tanácsosok beszámoltak a testületnek az elmúlt időszakban tett tanulmányutakról és egyeztetésekről. Kántor Boglárka megyei tanácsos az Ifjúság Éve jegyében bejelentette, hogy lemond tanácsosi tiszteletdíjáról és azt a Gyergyói Területi Ifjúsági Tanácsnak ajánlja fel hátrányos helyzetű fiatalok megsegítése érdekében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?