Módosult a vadásztörvény, gyorsabban megtérítik a vadkárokat

Az eddiginél jelentősen gyorsabban téríti meg az állam a vadkárokat a vadásztörvény RMDSZ által javasolt módosítása nyomán – számolt be csütörtöki csíkszeredai sajtótájékoztatóján Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor.

Korodi Attila elmondta, az egyik legfontosabb módosítás az, hogy azokban az esetekben is kárpótlást nyújt az állam, ha egy személy vadállat támadásának áldozatává válik. „Ha emberek sérül meg, munkaképtelenné is válhat. Az ebből származó jövedelemkiesést is megtéríti az állam”- magyarázta a képviselő. A munkanélküliek a minimálbér összegét kapják meg kárpótlásként, elhalálozás esetén az pedig érintett család a nyugdíjazásig tartó időszakra kap kártérítést az elhunyt családtag fizetésének függvényében.

Korodi elmondta, a mezőgazdasági vadkárok kifizetése jelentősen lerövidül. Ha ugyanis a megyei önkormányzatok szerződést kötnek a szakminisztériummal, ezentúl előfinanszírozhatják a kárterítést, így az érintetteket sokkal rövidebb határidőn belül kifizetik, majd a pénzösszegeket utólagosan megkapja a minisztériumtól a megyei önkormányzat. „Hargita és Kovászna megye mindenképpen élni fog ezzel a lehetősséggel” – szögezte le a frakcióvezető.

Kapcsolódók

Kimaradt?