Gyászszalag került Nagybaconban a román zászlóra, cirkusz lett belőle

A nagybaconi községházán lévő román zászlóra kitűzött fekete gyászszalag miatt borsos pénzbüntetést helyezett kilátásba a polgármesternek a háromszéki prefektus. Erről Sebastian Cucu keddi sajtótájékoztatóján számolt be.

A kormány megbízottja szerint amikor számon kérték a település polgármesterét, azzal védekezett, hogy meghalt a polgármesteri hivatal egyik alkalmazottja, és emlékére tűzték ki a gyászszalagot. A sajtótájékoztatón kifejtette: tudja, hogy a térségben hagyománynak számít a fekete zászló kitűzése a közintézményekre az elhunyt alkalmazottak emlékére, azt viszont elfogadhatatlannak nevezte, hogy a baconi községháza a fekete gyászszalagot a román zászlóra tűzte rá. „Ez már túl sok” – fejtette ki a háromszéki prefektus, aki leszögezte: a nagybaconi polgármestert a román nemzeti lobogó nem megfelelő használata miatt pénzbüntetéssel sújtja.

Sebastian Cucu emlékeztetett, hogy a fekete gyászlobogó kitűzése az elmúlt években is több ízben vezetett nézeteltérésekhez. Például Sepsiszentgyörgyön keltett felháborodást, amikor a kis-egyesülés napján a városháza homlokzatára fekete gyászlobogót helyeztek el. Az önkormányzat vezetősége akkor rámutatott: véletlen egybeesés történt, a fekete zászlónak semmi köze nem volt a kis-egyesülés napjához, azért tűzték ki, mert elhunyt a város egyik Pro Urbe-díjas személyisége.

A nagybaconi gyászszalagos eset kapcsán Sebastian Cucu prefekus sajtótájékoztatón közölte: körlevelet fog írni az összes háromszéki polgármesternek, amelyben rámutat, hogy hogyan nem szabad használni a fekete gyászszalagot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?