Nagyon dolgoznak a hókotrók Háromszéken is

A havazás miatt téli körülmények között, azaz lassan halad az autós forgalom Háromszéken, de minden útszakasz járható, közölte lapunkkal a Kovászna megyei rendőrség. A Brassói Regionális Útügyi Igazgatóság szóvivője, Elekes Róbert tájékoztatása szerint Háromszéken hétfő reggel 7 országúton 15 hókotró autóval 84 tonna csúszásgátló anyagot szórtak ki, ezt a tevékenységet folytatják.

A 260 kilométernyi háromszéki megyei utat a Kovászna megyei tanács alárendeltségébe tartozó Út és Híd Rt. tartja karban, közölte Kovács Ödön. A megyemenedzser szerint a vállalat a téli hónapok alatt Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Baróton és Bodzafordulón működtet hótalanítási bázist, onnan indítják a gépeket, amikor azokra szükség van. Kovács Ödön a sok éves tapasztalatra alapozva abban bízik, hogy idén télen sem lesz fennakadás a Kovászna megyei utakon. Háromszéken a téli hótalanítás becsült értéke 4,9 millió lej.

Kovács Ödön arra hívja fel az autósok figyelmét, hogy télire lezárják a Vadason átvezető megyei utat, így a Köröspatak és Középajta közötti szakaszon november és március között tilos közlekedni. Kovászna megyében ez az egyetlen útszakasz, amit télen lezárnak.

Szentgyörgyön is felkészültek

Sepsiszentgyörgyöt nem éri felkészületlenül a havazás, nyilatkozta Máthé László. A városi utak hótalanítását ellátó Tega köztisztasági vállalat igazgatója szerint beszerezték a megfelelő mennyiségű csúszásgátlót, illetve úgy a géppark, mint a megfelelő mennyiségű emberi erő is rendelkezésükre áll, hogy Sepsiszentgyörgyön zökkenőmentesen megoldják a hótakarítást.

A Tega telephelyén jelenleg 800 tonna csúszásgátló anyagot halmoztak fel, a homok és só mellett folyékony kalciumklorid is van raktáron. Sepsiszentgyörgy útjain összesen 9 jármű tud hókotrást végezni, ugyanakkor 9, járdák takarítására is alkalmas gépjármű is van a vállalat gépparkjában.

Máthé László felhívta a figyelmet, hogy a homokszórók és a hóekék a város központjában kezdik a takarítást, majd a forgalmasabb utak mentén jutnak el a város többi részébe. Hozzátette a télen Sepsiszentgyörgy forgalma nem fog megbénulni, a legrosszabb esetben is csak pár óráig adódhatnak gondok.

A TEGA igazgatója szerint a téli hótalanítást gyakran nehezíti, hogy többen az útra lapátolják a járdán felgyűlt havat. Arra kérik a magánházak, tömbházak lakóit, cégeket és intézményeket, hogy próbálják olyan helyre lapátolni a havat, hogy az a közlekedést se veszélyeztesse és a járdán való közlekedésnek is megfeleljen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?