Betonpárnák – slam poetryvel az erőszak ellen

Tizenegy erdélyi városban mutatja be új, Betonpárnák - slam poetryvel az erőszak ellen című előadását a  Nest – Erdélyi Összművészeti Gyűjtőpont és az RMDSZ Nőszervezet. A Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom (NEEEM) keretében szervezett turnén olyan közlési formát választottak a kezdeményezők, amely személyes vallomásokon keresztül, erős és explicit módon beszél a családon belüli erőszakról.

„Ahogy a NEEEM kampány indításakor hangsúlyoztuk, fontos a mentalitásváltás a társadalom minden szintjén. Évente 200 nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává, ezt meg kell szüntetnünk, vissza kell szorítanunk. A slam poetry előadásoknak is ez a célja, hogy erre az égető problémára hívja fel a résztvevők figyelmét és kapaszkodót nyújtson abban, hogy aki bajban van, annak nem szégyen segítséget kérni” – hangsúlyozta Csép Éva Andrea parlamenti képviselő.A szervezők közleménye szerint valós vallomásokat, saját tapasztalatokat öntenek slambe az előadók, arra keresik a választ, hogy mikor vagyunk képesek nemet mondani a családon belüli erőszakra, hol veszítjük el az irányítást és ki segít abban, hogy kilépjünk. A cím is utal arra, hogy ezek a témák, mint „betonpárnák” felhorzsolják a bőrt, feltépik az alattuk meglapuló sebeket, kényelmetlenek és nem ismernek nyugodt éjszakákat.

„Bármennyire nehéz beszélni róla, fontos, hogy próbáljunk meg segíteni a bántalmazott nőknek. Ezért szerveztünk számos előadást, létrehoztuk a neeem.ro honlapot, ahol információkat találnak a bántalmazott nők. Akkor azonban, amikor bántalmazás szemtanúi vagyunk, ne forduljunk el és ne hallgassunk róla, hanem legyen bátorságunk segíteni a bántalmazottakon. Ne csak a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapján, hanem minden nap mondjuk el bátran: az erőszak nem opció, nem magánügy, és mindenkinek felelőssége tenni ellene” – hívta fel a figyelmet, Hegedüs Csilla az RMDSZ Nőszervezet ügyvezető elnöke.

A slam poetry előadások helyszínei és időpontjai:

Nagykároly – november 18. vasárnap, Nagykárolyi Művelődési Központ, 16:00
Nagyvárad – november 18. vasárnap, Árkádia Bábszínház, 19:30
Brassó – november 22. csütörtök, Patria Studio terem, 17:30 
Székelyudvarhely – november 23. péntek, Mokka Kávéház, 19:30
Csíkszereda – november 24. szombat, Grund, 20:00
Régen – november 25. vasárnap, Petru Maior Városi Könyvtár előadóterem (volt T-Klub), 16:00
Marosvásárhely – november 25. vasárnap, Jazz and Blues Club- Piano terem, 19:00
Kézdivásárhely – december 2. vasárnap, Bistro, 19:00
Zilah – december 6. csütörtök, Városi  Kulturális Otthon (volt T-Klub), 18:00
Szamosújvár – december 9. vasárnap, Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum Aula, 19:00
Kolozsvár – december 10. hétfő, Puck Bábszínház, 19:00

Kapcsolódók

Kimaradt?