Gyógyulásukig szabadságra és járandóságra jogosultak a tuberkulózisban szenvedők

Gyógyulásukig az ideiglenes munkaképtelenség miatti szabadságra és járandóságra jogosultak a tuberkulózisban szenvedők – erről szóló törvénytervezetet fogadott el szerdán a képviselőház, döntő fórumként.

A javaslat 262 támogató és egy ellenszavazatot kapott. A törvény többek között előírja, hogy a tuberkulózissal diagnosztizált személyek a kezelés teljes időtartama alatt jogosultak az ideiglenes munkaképtelenség miatti szabadságra és járandóságra.

A jogszabály a tuberkulózis megelőzését célzó intézkedésekről is rendelkezik. Előírja többek között, hogy folyamatosan tájékoztatni kell a lakosságot a gümőkórral való megbetegedés kockázatáról, a betegség terjedési módjáról, jellegzetes tüneteiről, valamint a megfertőződés megelőzésének módjáról; hogy rendszeres szűrővizsgálatokat kell végezni az olyan közösségekben, amelyekben fokozott a betegség kialakulásának kockázata; hogy a kór terjedésének megakadályozása érdekében tanácsadással kell szolgálni a betegeknek a kezelésről és a fontosabb higiéniai szabályokról.

A tervezet arról is rendelkezik, hogy a tuberkulózis kezelése ingyenes kell hogy legyen minden beteg számára, illetve hogy a kezelés ideje alatt a betegnek pszichoszociális tanácsadásban kell részesülnie.

A képviselőház döntő fórumként szavazott a tervezetről, amelyet a szenátus 2016-ban elutasított.

Kimaradt?