Ismét fertőz Bihar megyében a sertéspestis

Két településen igazolták a betegség jelenlétét, és másik települést még vizsgálnak.

Érsemjénben és Szalárdon igazolták a sertéspestis jelenlétét, és gyanús eseteket jelentettek Szalacsról és Hagymádfalváról, tájékoztatta az ebihorenaul.ro portált Remus Moţoc, a Bihar megyei Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság (DSVSA) vezetője. Az igazgató szerdára vagy csütörtökre ígért bővebb tájékoztatást, az újabb esetek kapcsán mindössze annyit árult el, hogy „a standard eljárással éltek” az érintett gazdaságokban, magyarán elpusztították az állatokat.

Érsemjénben október végén, Szalárdon november elején fedezték fel a beteg állatokat.

Eddig ekkora a kár

Bihar megyében legutóbb augusztus 8-án jelentettek sertéspestises esetet. Augusztusig Apátkeresztúron, Érolasziban, Kiskerekiben, Hegyközszentmiklóson, Vedresábrányban, Érkeserűben, Albison, Gálospetriben, Érfancsikán és Érköbölkúton találtak sertéspestissel fertőzött háziállatokat, fertőzött vaddisznót pedig a köbölkúti 9-es vadászati körzetnél fedeztek fel.

Az érintett 211 tenyészet tulajdonosait kártalanították, a DSVSA összesen 947 620 lejt utalt át a kárvallott tenyésztők számlájára. A megyében 1 372 sertést kellett elpusztítani, példányonként átlagban 690 lejes kártérítési összeggel számoltak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?