Halálra fagyott egy hajléktalan Sepsiszentgyörgyön

Holtan találtak egy hajléktalan férfit a sepsiszentgyörgyi Erzsébet-parkban, társát kihűléses tünetekkel kórházba szállították. A rendőrséget pénteken valamivel 7 óra előtt riasztotta egy járókelő, hogy a sepsiszentgyörgyi központi parkban két, látszólag elhunyt személy fekszik a földön, számolt be a Maszolnak Nicoleta Tolvaj Marin szóvivő.         Az 112-es sürgősségi hívószámon érkező riasztást követően azonnal a helyszínre sietett a rohammentő-szolgálat (SMURD), illetve egy mentős csoport és a rendőrség is. Az előzetes vizsgálatok szerint a hajléktalan, egy ötvenes éveiben járó férfi az éjszaka fagypont alá süllyedt hőmérséklet miatt hunyt el az utcán. Társát hipotermiás tünetekkel, eszméletlen állapotban szállították kórházba.

Hívták őket, de nem mentek a menedékhelyre

A sepsiszentgyörgyi hajléktalanszálló vezetője, Székely Róbert az eset kapcsán érdeklődésünkre elmondta: ismerik mindkét áldozatot. Ők egy olyan 5 hajléktalanból álló csoport tagjai, akik csak a nagyon fagyos időszakokban vonulnak be az éjszakai menedékhelyre, ott ugyanis tilos az italozás. „Rendszeresen hívjuk őket, de nem tudjuk kényszeríteni, hogy az éjszakai szállóra vonuljanak” – mondta Székely Róbert.

Hozzátette: a Csíki negyedi Sing Sing-nek nevezett éjszakai menedékhelyen jelenleg 25-30 hajléktalan tölti az éjszakákat. Még mintegy 10 hajléktalan van a városban, akik a fagyos téli időszakban bevonulnak. Közülük többen külföldön tartózkodnak, ahol nyáron idénymunkákat vállalnak és általában télire költöznek vissza Sepsiszentgyörgyre.

A Máltai Szeretetszolgálat által működtetett sepsiszentgyörgyi hajléktalanszálló dolgozói november 18-tól, az időjárás függvényében rendszeresítik, hogy reggelente meleg teát és szendvicset visznek az utcán élőknek, hasonlóképpen ellátják a hajléktalanszállóra bevonulókat is. Az éjszakai menedékhelyre a téli időszakban este 6 órától lehet bevonulni, de a nagyon fagyos időszakban nappali melegedőt is működtetnek és teával, meleg ebéddel látják el a rászorulókat.

Székely Róbert szerint az elmúlt években sikerült csökkenteni a sepsiszentgyörgyi hajléktalanok számát, köszönhetően a társadalomban való integrálás programjuknak. A hajléktalanoknak munkahelyet keresnek, és garzonlakást bérelnek a számukra. Idén nyáron 7 hajléktalan kapott munkahelyet és sikerült számukra lakást bérelni, mondta Székely Róbert, aki szerint velük folyamatosan foglalkoznak, életvezetési és pénzkezelési tanácsokkal látják el őket, hiszen a legnagyobb problémájuk, hogy maguktól nem tudják beosztani a fizetésüket.

Kimaradt?