Így oldanák meg a háziorvoshiányt a kistelepüléseken

Elfogadta szerdán a szenátus azt az RMDSZ-javaslatot, amely megoldást nyújtana a családorvoshiányban szenvedő kistelepülések problémájára – derül ki a szövetség hírleveléből.

„Úgy kell bővíteni a családorvosi rendszert, hogy az mindenki számára elérhető legyen. Azokban a községekben, ahol nincs családorvos, lehetőséget kell teremteni arra, hogy egy ingázó orvos lássa el a betegeket” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Vass Levente képviselő, a javaslat kidolgozója rámutatott: vidéken egyre súlyosabb a családorvoshiány, több mint 500 olyan település van Romániában, ahol nincs családorvos, és a betegek nem kaphatják meg az alapvető egészségügyi ellátást.

Az alsóház egészségügyi bizottságának titkára hozzátette: erre a problémára jelentene megoldást az RMDSZ jogszabálytervezete, amely lehetőséget teremt arra, hogy az önkormányzatok rendelőt építsenek, és egy ingázó orvos hetente legalább 10 órát rendeljen azokon a településeken, ahol jelenleg nincs vagy nyugalmazás miatt hamarosan nem lesz háziorvos.

A tervezetről a képviselőház is dönt, majd ezt és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe, így akár már jövő év első felében megköthetik az orvosok a szükséges szerződést a biztosítóházzal, és rendelőket nyithatnak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?