Megelégelték a romániai egészségügy állapotát a Colectiv-tragédia túlélői

A súlyos kimenetelű tűzeseteknél bevethető sürgősségi beavatkozási rendszer létrehozását kérik a Colectiv-tűzvész túlélői Viorica Dăncilă miniszterelnöktől és Sorina Pintea egészségügyi minisztertől.

A bukaresti Colectiv-klubban 2015. október 30-án történt tűzvész túlélőinek egy csoportja nyílt levélben fordult a kormányfőhöz és az egészségügyi tárca vezetőjéhez. 

Azt kérik, hogy hozzanak létre egy olyan sürgősségi beavatkozási mechanizmust, amely lehetővé teszi, hogy áldozatokat követelő tűzvész esetén azonnal az égési sérültekre specializálódott európai kórházakba szállítsák a sebesülteket. Ehhez intézményközi megállapodásokat kell kötnie a védelmi minisztériumnak (a légi szállítás azonnali biztosítására), valamint az országos katasztrófavédelemnek, és állandó pénzalapot kell elkeríteni a sürgősségi beavatkozás költségeinek fedezésére.

A levelet 21, külföldön kezelt sebesült írta alá, akik a romániai kezelés ideje alatt a kórházakban fertőződtek meg. Levelükben kifejtik, a Colectiv-tragédia rávilágított arra, hogy a romániai közegészségügyi rendszer képtelen ellátni a súlyos égési sérülésekben szenvedő pácienseket, még az e célra fenntartott részlegen (összesen 11 ágy) sem tudnak fertőzésmentességet biztosítani, és nem tartják tiszteletben az égési sérülések ellátásához elengedhetetlen standardokat.

„Nem normális, hogy egy páciens élete közhivatalnokok segítőkészségétől, aláírásoktól, intézmények közötti konfliktusoktól függjön. Egyértelmű lépésekre, egyértelmű felelősségre, algoritmusokra és eljárásokra van szükség” – írják a Colectiv-tűzvész túlélői.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?