Káosz a tanügyben: lehet, hogy mégsem változik az érettségi?

Alig néhány órával azután, hogy közzétette honlapján az jövő évi érettségi és képességvizsga új típusú tételeinek modelljeit, az oktatási minisztérium visszavonta a tételmodelleket, és közölte: még nem biztos, hogy változtatnak a vizsgáztatási módszeren.

Florin Lixandru közoktatásért felelős államtitkár csütörtökön a HotNewsnak elmondta: az Országos Felmérő és Vizsgáztató Központ (CNNE) „előreszaladt” a módosítások bejelentésével, mert a vizsgáztatási módszerek változtatásáról csak pénteken, a szülőkkel, a diákokkal és a pedagógusokkal történő egyeztetések után döntene a minisztérium.

„Pénteken mindenkivel egyeztetünk. Ezután derül ki, hogy a jövő évi érettségin és képességvizsgán az eddigi módszer szerint vizsgáztatunk, vagy bevezetjük a tesztkérdéseket is” – nyilatkozta az államtitkár. Magyarázata szerint a CNNE „hibázott” az új típusú tételek modelljeinek közzétételekor, ezért vonták vissza ezeket a minisztérium honlapjáról.

Mint korábban írtuk, az CNEE) vezetője, Marian Șuță szerdán a sajtónak megerősítette: már jövő évtől tesztkérdésekkel helyettesítik a román nyelv és irodalom, illetve a matematika tételek 40 százalékát a képességvizsgán és az érettségi vizsgán. A tesztkérdéseket eddig is alkalmazták a vizsgákon, de csak a földrajznál és a társadalomtudományi tárgyaknál. Marian Șuță szerint azért vezetik be a román és a matematika vizsgán is, hogy növeljék a dolgozatok osztályzási kritériumainak objektivitását. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?