Nagy változások: mutatjuk az új típusú érettségi tételeket

Közzétette szerda este honlapján az oktatási minisztérium a jövő évi román és matematika érettségi vizsga új típusú tételeinek modelljeit. A nagy változás az, hogy a diákoknak részben tesztkérdésekre kell válaszolniuk. FRISSÍTÉS: A minisztérium visszavonta a honlapról a tételeket.

Mint korábban írtuk, az Országos Felmérő és Vizsgáztató Központ (CNEE) vezetője, Marian Șuță szerdán a sajtónak megerősítette: már jövő évtől tesztkérdésekkel helyettesítik a román nyelv és irodalom, illetve a matematika tételek 40 százalékát a képességvizsgán és az érettségi vizsgán.

A tesztkérdéseket eddig is alkalmazták a vizsgákon, de csak a földrajznál és a társadalomtudományi tárgyaknál. Marian Șuță szerint azért vezetik be a román és a matematika vizsgán is, hogy növeljék a dolgozatok osztályzási kritériumainak objektivitását.

Az alábbi linkeken böngészheti az új típusú tételek modelljét:

- román nyelv és irodalom, humán szak

- román nyelv és irodalom, reál szak

- matematika, matematika-informatika szak

- matematika, műszaki képzés

FRISSÍTÉS: A minisztérium még szerda este visszavonta a honlapjáról a tételeket. A Mediafax szerint azért, mert pénteken egyeztetni szeretne róluk a szülők, a diákok és a tanügy szakszervezetek képviselőivel.

Kapcsolódók

Kimaradt?