Erre szólította fel Sepsiszentgörgy polgármesterét a december elsejére készülő Dan Tanasă

A hivatásos feljelentőként elhíresült Dan Tanasă Románia nemzeti ünnepére készülve azt szeretné, hogy Sepsiszentgyörgy utcái és terei hasonló módon legyenek fellobogózva, mint ahogyan az volt idén március 15-én. Értelemszerűen a Méltóságért Európában Polgári Egyesület elnöke nem magyar nemzeti színeket szeretne látni a háromszéki megyeszékhelyen, hanem román zászlókat.

Dan Tanasă nyilt levélben fordult Antal Árpád polgármesterhez, amelyben felidézi, hogy az elöljáró március 15-én „kiemelkedő szervezői készségről tett tanúbizonyságot, több tucatnyi nagy méretű magyar zászlót tűzött ki az egész városban”. Tanasă nyilvánosan felszólította a polgármestert, hogy „illő tisztelettel” viszonyuljon a román nemzeti ünnephez, és december elsején ugyanazokra a helyszínekre ugyanakkora román zászlókat tegyen ki.

Mint arról beszámoltunk, a Kovászna megyei prefektúra márciusban tíz-tíz ezer lejre büntette meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi és Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármestereket, amiért a piros-fehér-zöld lobogók mellé nem tűztek román zászlót is.

Az elöljárók megfellebbezték a büntetéseket, és rámutattak, hogy a 2001/1157-es kormányhatározat kimondja, hogy az országos szervezettel rendelkező nemzeti kisebbségek saját rendezvényeiken használhatják jelképeiket. Leszögezték, hogy a rendszerváltást követően minden március 15-i ünnepségre kihelyezik a nemzeti szimbólumokat, és rámutattak, hogy a magyar nemzeti zászló nem azonos Magyarország hivatalos zászlójával.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?