Mintha semmit nem tanult volna Románia a Colectiv-tragédiából

Több mint 60 ember halálát okozta 2015-ben a Colectiv klubban történt tűzvész, azonban Romániában ma is számos intézmény tűzvédelmi engedély nélkül működik – mutat rá az Adevărul összeállítása, amelyet az MTI szemlézett.

A lap szerint Romániában semmi sem változott, három évvel a tragédia után a gyerekek továbbra is tűzvédelmi engedély nélküli iskolákba, a fiatalok tűzveszélyes, omladozó klubokba járnak, a kórházakban halálos fertőzések fenyegetik a pácienseket, a nagyvárosokban pedig fejetlenül építkeznek.

Ionel Florian Lixandru tanügyi államtitkár korábbi közlése szerint az iskolaépületek 30 százaléka nem rendelkezik katasztrófavédelmi (tűzoltósági) engedéllyel.

Sőt továbbra sincs tűzvédelmi engedélye annak az épületnek sem, amelyben a Colectiv klub működött, ennek hiányát pedig egy ablakra ragasztott cetli jelzi – hívta fel a figyelmet a közösségi médiában a tűzvész egyik túlélője. Az épületben többek között táncórákat tartanak.  

2015. október 30-án mintegy 350-en vettek részt a Goodbye to Gravity együttes második lemezét bemutató koncerten. Az előadáson egy rosszul elhelyezett pirotechnikai eszköz lángra lobbantotta a gyúlékony anyagból készült hangszigetelést, a helyiség pillanatok alatt lángba borult, a szűk kijáraton keresztül pedig az áldozatok nem tudtak idejében kimenekülni. A tűzvész éjszakáján 27-en vesztették életüket, 150 ember került kórházba. További 38 áldozat napokkal, hetekkel később halt bele elszenvedett égési sérüléseibe, a füstmérgezés szövődményeibe és a kórházi fertőzésekbe. A tragédia után elkeseredett emberek tízezrei vonultak utcára, ami Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és kormányának lemondását eredményezte.

Tehetetlen az ország a súlyos égési sérültek kezelésében

Mint arról beszámoltunk, Sorina Pintea egészségügyi miniszter hétfőn azt nyilatkozta: jelenleg tizenegy ágy áll Romániában a súlyos égési sérüléseket szenvedett páciensek rendelkezésére. Hozzátette, szerinte nincs is olyan európai ország, amely egymaga el tudna látni többtucatnyi súlyos égési sérültet. A szaktárca vezetője azt is elmondta, Bukarestben fogják létrehozni az első bőrbankot, amely a kolozsvári kórházakat is kiszolgálja majd. A következő szakaszban pedig Iaşi, Temesvár és Marosvásárhely kap bőrbankot.

A bejelentés előzménye, hogy a Digi24 egy korábbi riportja rámutatott: 22 év működés után bezárt az egyetlen bőrbank Romániában, és ezt 8 hónapig titkolták a hatóságok. A riportból az is kiderült: a súlyos égési sérültek kezelésére egyetlen kórház alkalmas az országban, a bukaresti égéssebészeti kórházban azonban csak öt ágy van a Digi24 információi szerint.

Ugyanakkor az utóbbi három évben a média több ízben felvetette az egészségügyi hatóságok felelősségét is, ugyanis 2015-ben a felajánlott külföldi segítséget a hatóságok csak napokkal később, a közvélemény nyomásának engedve vették igénybe, és emiatt a Colectiv-tűz sok olyan – az otthoni kórtermekben alkalmatlan környezetben ápolt – sérültje halt bele a kórházban szerzett fertőzéseibe, akiket külföldön valószínűleg megmenthettek volna.

A bíró nyugdíjazása miatt nemrég elölről kezdődött a bizonyítási eljárás a tragédia feltételezett felelőseinek – a tűzvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyó klubtulajdonosok, a szórakozóhely ellenőrzését elmulasztó tűzoltók és a működési engedélyt a rendellenességek ellenére kiadó kerületi polgármester – büntetőperében.

Délelőtt Klaus Johannis államfő koszorúzott a tragédia helyszínén, délben két közeli templomban is emlékmisét celebráltak, este pedig a sebesülteket és az áldozatok hozzátartozóit tömörítő Colectiv GTG 3010 egyesület a „gitárok menete” elnevezéssel szervez felvonulást a zenésztársak részvételével a közeli Unirii térről ahhoz a gyárcsarnokból kialakított egykori belvárosi szórakozóhelyhez, ahol három éve tragédiába torkollott a Goodbye to Gravity rockegyüttes koncertje.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?