Újabb összeget fordít a megyei tanács a háromszéki gyermekvédelemre

Országszerte gondot okoz, hogy a szociális szolgáltatások számára négy éve meghatározott standardok a gyermekvédelem valós költségeinek alig 67 százalékára, míg a felnőttvédelem terén a reális kiadások csupán 56 százalékára elegendőek, mutatott rá Tamás Sándor.

A háromszéki tanácselnök szerint a kormány továbbra sem teljesíti törvényes feladatát, nem finanszírozza a gyermekvédelmi és szociális ellátórendszert, ezért a megyei önkormányzatnak erkölcsi kötelessége is, hogy fenntartsa a szociális háló működését.

„Nem hagyjuk cserben a rászorulókat” – hangsúlyozta Tamás Sándor, aki szerint a Kovászna megyei közgyűlés saját költségvetéséből újabb 3,8 millió lejt utal a megyei Szociális Gondozási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság működtetésére, és további 525 000 lejt ad a Hidvégi Idősek Otthona számára, amely szükséges ahhoz, hogy év végéig fedezni tudják a működési költségeket.

Mint arról beszámoltunk, a háromszéki önkormányzat már augusztusban is 5,8 millió lejjel egészítette ki saját forrásaiból a szociális és gyermekvédelmi rendszer működtetéséhez szükséges költségvetést. Szeptemberben ugyan a kormány is utalt 3,4 millió lejt, ez az összeg viszont csak október végéig fedezte a Kovászna megyei Gyermekvédelmi és Szociális Igazgatóság működési költségeit.

Háromszéken a gyermekvédelmi és szociális rendszer 1 044 kiskorúról, 47 fogyatékkal élő felnőttről és 82 idős személyről gondoskodik, ezenkívül 5 401 fogyatékkal élő felnőttnek és 613 fogyatékkal élő gyereknek biztosítja a törvény által szavatolt juttatásokat.

Tamás Sándor arról is beszámolt, hogy a megyei tanács döntése értelmében a Hidvégi Idősek Otthona a Kovászna Megyei Szociális Gondozási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság alárendeltségébe került. Vass Mária, az igazgatóság vezetője hozzátette: az öregotthon szakmai hátterét 2010-től az általa vezetett intézmény biztosítja, most viszont már adminisztratív szempontból is átkerült a vezérigazgatósághoz. Az öregotthon megőrzi jogi státusát, minden állás megmarad, szerkezeti felépítése sem változott – tájékoztatott. Az otthon 110 férőhelyes és 55 alkalmazottal működik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?