Három évvel a Colectiv-tragédia után is tehetetlen az ország a súlyos égési sérültek kezelésében

Továbbra is külföldi segítségre szorulna Románia, ha nagy számú égési sérültet kellene ellátnia, az egészségügyi miniszter közlése szerint összesen 11 ágy áll a súlyos égési sérüléseket szenvedett páciensek rendelkezésére.

Romániában összesen 11 ágy áll a súlyos égési sérüléseket szenvedett páciensek rendelkezésére – közölte hétfőn Sorina Pintea egészségügyi miniszter a Digi24 televíziócsatorna műsorában. Pintea azt mondta, egyetlen európai országban sem tudtak volna ellátni olyan nagy számú égési sérültet, mint ahány a Colectiv-tűzvész után volt, és sok sérülttel járó balesetek esetén mindig külföldi segítséget vesz igénybe az illető ország.

Bezárt az egyetlen bőrbank az országban

A szaktárca vezetője azt is elmondta, Bukarestben fogják létrehozni az első bőrbankot, amely a kolozsvári kórházakat is kiszolgálja majd. A következő szakaszban pedig Iaşi, Temesvár és Marosvásárhely kap bőrbankot.

A bejelentés előzménye, hogy a Digi24 egy korábbi riportja rámutatott: 22 év működés után bezárt az egyetlen bőrbank Romániában, és ezt 8 hónapig titkolták a hatóságok. A riportból az is kiderült: a súlyos égési sérültek kezelésére egyetlen kórház alkalmas az országban, a bukaresti égéssebészeti kórházban azonban csak öt ágy van a Digi24 információi szerint.

Sorina Pintea arról is beszámolt: jelenleg egyre több kórházi fertőzéses esetről tudnak, de ennek szerinte az az oka, hogy most már jelentés készül az ilyen esetekről. A kórházi fertőzések számának visszaszorítását egyrészt törvénycsomag kidolgozásával, másrészt a kórházak megszervezésével, a személyzet továbbképzésével, illetve plusz befektetések révén próbálják megvalósítani, tette hozzá a miniszter.

(Címlapfotó forrása: Digi24)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?