MAKOSZ: a diákszervezetek együttműködése sínyli meg a „pántlikabotrányt”

Túlzottnak tartja és elítéli a média és a közvélemény reakcióját a Kovászna megyei fejpánt-incidenssel kapcsolatban a MAKOSZ (Romániai Magyar Középiskolások Országos Szövetsége).
A jelenleg Temesváron közgyűlésező diákszervezet szerint a mesterségesen keltett feszültségek miatt a különböző nemzetiségű fiatalokat tömörítő diákszervezetek már nem tudnak békésen együttműködni."

makosz 0I1363966107 resize„A romániai társadalom nem kéne túlreagálja az esetet, hanem valamilyen megoldást találni, amely mindenkinek kedvező.

Egy Kovászna megyei diáklány esete felszínre hozta az ország nemzetiségei között a meg nem beszélt problémákat, amelyek a kommunikáció hiánya miatt kellemetlenségekhez, illetve túlzásba vitt magatartáshoz vezettek.

Mivel ugyanabban a demokratikus országban élünk, az lenne a megfelelő megoldás, ha tisztelettel lennénk a különböző etnikai státusszimbólumok, ünnepek és megemlékezések iránt. Szeretnénk, ha együtt tudnánk dolgozni és közösen tudnánk képviselni a diákságot a román diákszervezetekkel, viszont a folytonos háborúskodás ezt lehetetlenné teszi.

Érdekvédelemmel foglalkozó civil szervezetként úgy gondoljuk, hogy csakis a folytonos és célszerű kommunikáció eredményezheti a probléma megoldását. A közösségnek és szervezeteinek biztosítania kell azokat a körülményeket, amelyek keretén belül megvitatásra kerülnek azok a konfliktusok és problémák, amelyek ilyen országos szintű incidensekhez vezetnek.

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) szerint Sabina Elena magatartása és viselkedésmódja provokatív, de legális. A mi szemszögünkből az emberek, illetve a sajtó reakciója és viselkedése elfogadhatatlan. Ez az eset túltárgyalt, hiszen minden kisebbség részesül ilyen fajta diszkriminációban. Úgy véljük, hogy az egyik legnagyobb kiprovokált probléma az, hogy az intézményen belül már nincs nyugalom, és a diáktanácsok már nem tudnak együttműködni."

pantlika masolat"Nem támogatjuk a téma túltárgyaltságát a sajtó részéről, hiszen egy egyszeri esetből általános következtetéseket von le a román-magyar viszonyra vonatkozóan.

Következésképpen úgy gondoljuk, hogy ezt a kellemetlen és feszült helyzetet csakis kommunikációval és egymás megismerésével, illetve megértésével lehet megoldani, anélkül, hogy eltorzított képet mutassunk a valóságról" – áll a MAKOSZ elnöke, Lukács Rajmund szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyilatkozatában.

Kimaradt?