Így könnyítik meg a betegek dolgát Sepsiszentgyörgyön

Digitalizálják a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf megyei sürgősségi kórház szolgáltatásait. A háromszékiek hamarosan interneten kérhetnek időpontot orvosaikhoz, ezzel több ezer beteg számára válik egyszerűbbé a sepsiszentgyörgyi járóbeteg-rendelői (poliklinika) konzultáció, hiszen jelenleg személyesen vagy telefonon kell időpontot kérni, magyarázta András Nagy Róbert.

A sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere tájékoztatott: december elsejétől indítják el az online előjegyzést, amelyet a www.spitfog.ro honlapon érhetnek el a páciensek, akik számára a teljesen automatikus rendszer valós időben jelzi az adott orvos szabad időpontjait. Ez a járóbeteg-rendelő ügyfélablakánál dolgozók munkáját és a páciensek dolgát is megkönnyíti, hiszen évente mintegy 100 000 konzultációra kell időpontot biztosítani, ezért sokszor alakultak ki sorok, de a telefonos előjegyzés sem volt zökkenőmentes.

András Nagy Róbert szerint más kórházakhoz képest a sepsiszentgyörgyi online rendszer attól korszerűbb, hogy a betegek és orvosok is valós időben látják ugyanazokat a szabad időpontokat, nem szükséges hozzá háttérben olyan személyre, aki a páciensek bejelentkezéseit időponthoz köti.

Az eljárás alig néhány percet igényel: a beteg kitölti a kért adatokat, kiválasztja az orvost, a rendelőt és a szabad időpontot. A foglalást visszaigazolják, de azt le is lehet mondani. A fejlesztővel egyeztetve tervezik, hogy tovább bővítik a rendszert, hogy a beteg egy-két nappal a lefoglalt időpont előtt emlékeztetőt is kapjon, illetve egy listát azokról a dokumentumokról, amiket magával kell vinnie.  

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató hozzátette: az idős betegeknek nehézséget okozhat az online előjegyzési rendszer használata, ezért próbálják bevonni a háromszéki háziorvosokat, hogy ők foglaljanak időpontot a járóbeteg-rendelőben a pácienseik számára. András Nagy Róbert rámutatott: tudatában vannak, hogy az online előjegyzés plusz feladatot jelent a háziorvosoknak, viszont abban bíznak, hogy ezzel segítenek azoknak az idős betegeknek, akik nem igazodnak el az interneten.

András Nagy Róbert szerint még legalább 30 szakorvosra lenne szükség Sepsiszentgyörgyön, hogy a meglévő szolgáltatásaikat fejleszteni tudják és csökkentsék az egyes rendelők terheltségét, hiszen jelenleg néhány naptól egy hónapig terjed a várakozási idő. Új szakemberek alkalmazásával az időpont csúszások is kiküszöbölhetőek lennének, hiszen most előfordul, hogy a járóbeteg-rendelőben késnek, mivel az orvosok a kórházból mennek át az ambulanciára, de előfordul, hogy más osztályra hívják őket konzultálni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?