Az okos Erdély témáját járja körbe a MIÉRT Akadémia

Megkezdődött pénteken az Okos település – okos Erdély címmel szervezett XVII. MIÉRT Akadémia.

A Bihar megyei Püspökfürdőn szervezett rendezvénysorozat szombaton számos előadásban közelíti meg az okos települések témáját, első ízben pedig díjazták is a terület kiemelkedő teljesítményű önkormányzatokat és projekteket.

Az október 19 és 21. között zajló esemény megnyitóján Cseke Attila szenátor úgy fogalmazott: az idei téma a fiataloknak és időseknek egyaránt fontos, hiszen a magyar közösség megmaradásáért mindig az adott fiatal generáció járult hozzá saját települései, régiója okosabbá tételével. Szabó József, Bihar Megye Tanácsának megyemenedzsere, a MIÉRT korábbi elnöke arra emlékeztetett, a második kiadás óta mindig ezen a helyszínen szervezték a rendezvényt, holott vándoreseményként képzelték el eredetileg.

Fiatalokként csak saját településeink fejlesztését tűzhetjük ki célul – fogalmazott Tőtős Áron főszervező, a MIÉRT ügyvezető alelnöke. Mint mondta, bár a smart city bevett kifejezés külföldön, a MIÉRT számára fontos a falvak és községek fejlesztése is, ezért inkább az okos település fogalma mellett kötelezték el magukat.

Az esemény végén Szatmárnémeti önkormányzatát és Kereskényi Gábor polgármester kapta meg az Akadémia első ízben kiosztott díját, az Innovátor díj pedig a Kovászna megyei Esztelnek és Gelence településeken végzett fejlesztésekért a Biovill projekthez került, illetve Szalacs község polgármesteréhez, Horváth Bélához.

A MIÉRT Akadémia részletes programja itt érhető el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?