Elmarasztalták Romániát 68 illegális hulladéklerakó bezárásának elmulasztása miatt

Elmarasztalta Romániát az Európai Unió Bírósága 68 illegális hulladéklerakó bezárásának elmulasztása miatt. 

Tájékoztatásában az EUB rámutat, Románia nem zárt be 68 illegális hulladéklerakót, így nem tett eleget az 1991/31-es irányelv által előírt kötelezettségeinek. A Bíróság a perköltségek kifizetésére kötelezte az országot.

Az Európai Bizottság (EB) 2017. február 15-én indított kötelezettségszegési eljárást Románia ellen 68 illegális hulladéklerakó bezárásának és helyreállításának elmulasztása miatt, ami - az EB szerint - komoly kockázatot jelent az emberek egészsége és a környezet szempontjából.

Romániának 2009. július 16-áig kellett volna bezárnia, illetve helyreállítania az illegális települési és ipari hulladéklerakókat. Mivel az ügy megoldása nem haladt előre megfelelően, 2015 szeptemberében a Bizottság indoklással ellátott véleményezést küldött, amelyben nyomatékosan arra kérte a román hatóságokat, hogy hozzák meg a megfelelő intézkedéseket 109 ellenőrizetlen telephely ügyében, amelyek - bár már nem működnek - veszélyt jelentenek az emberek egészségére és a környezetre. Ezt követően történt ugyan előrehaladás, 68 hulladéklerakó esetében azonban 2016 decemberéig nem hozták meg a tisztításhoz és bezáráshoz szükséges intézkedéseket, ezért a bizottság keresetet indított a román hatóságokkal szemben az Európai Unió Bíróságán.

Kimaradt?