Újból megszavazták: nem szüntethetnek meg kisebbségi osztályokat jóváhagyás nélkül

Újból megszavazta a parlament alsóháza az RMDSZ törvénytervezetét, amelynek értelmében ezen túl csak akkor szüntethetnek meg vagy szervezhetnek át kisebbségek nyelvén működő osztályokat, amennyiben az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalával együttműködő kisebbségi tanács vagy az adott kisebbséget a parlamentben képviselő szervezet a beleegyezését adta.

Az újabb szavazásra azt követően került sor, hogy az államelnök visszaküldte ezt a parlamentnek. 

Szabó Ödön, az RMDSZ oktatásügyekért felelős képviselőházi szakpolitikusa elmondta, a törvénymódosítást most újból elsőházként tárgyalta a képviselőház, módosították az államelnök által kifogásolt cikkelyeket, és ezt követően kerül a végső döntést meghozó szenátusi plénum elé a módosítás. A törvény szükségessége kapcsán a szakpolitikus kifejtette, hogy többször szembesültek azzal az állapottal, hogy bár törvényesen működtek a magyar tannyelvű osztályok, mégis a szaktárca vagy a helyi önkormányzat úgy döntött, hogy átszervezi vagy megszünteti azokat.

Amennyiben a szenátus plénuma újból megszavazza a tervezetet, ez törvényes garanciát jelent majd a létszám alatti kisebbségi osztályok működésére - olvasható az RMDSz közleményében.

Kapcsolódók

Kimaradt?