Hivatalos: diszkriminálja az oktatási minisztérium a magyar tanítókat

Hátrányosan megkülönbözteti a tanügyminisztérium a magyar tanítókat a román kollégáikkal szemben, mert nem fizeti ki nekik a román órák oktatásáért járó plusz összeget - állapította meg szerdán az Országos Diszkriminációellenes Tanács. A tárcának 30 napja van rendezni ezt a kérdést.

A testület Valentin Popa volt oktatási miniszternek azt a júliusi rendeletét vizsgálta meg hivatalból, amely miatt a magyar tanítók októberre már nem kapják meg a román órákért eddig járó plusz pénzt. A többletösszeget eddig azért kapták, mert az óraszámuk meghaladta a román kollégáikét. 

A CNCD elnöke, Asztalos Csaba a testület szerdai ülése után elmondta: a minisztérium megszegi az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét akkor, amikor nem veszi figyelembe a bérezésnél, hogy a magyarul tanítók több órát tartanak egy héten az anyanyelvórák miatt, mint a románul oktató kollégáik. A minisztérium nem fizeti ki ezeket a plusz órákat, miközben a románul oktató tanítóknak jár a plusz órákért az órabér.

A CNCD megállapította, hogy a magyar tanítók emiatt hátrányos helyzetbe kerültek a román kollégáikkal szemben, és figyelmeztetésben részesítette a minisztériumot. A tárcának egy hónapot adott arra, hogy orvosolja a helyzetet. Asztalos Csaba a Maszolnak elmondta: ha a minisztérium nem tartja be ezt a határidőt, akkor a CNCD pénzbírságot fog kiszabni. A tesület elnöke ugyanakkor emlékeztetett: a pedagógusok a CNCD határozatára hivatkozva be is perelhetik a minisztériumot. 

Mint ismert, a miniszteri rendelet ellen az RMDSZ is tiltakozott. A képviselőház oktatási szakbizottságának tagja, Szabó Ödön a Maszolnak korábban elmondta, egyeztetni készülnek a kormánnyal a rendelet visszavonásáról. Kelemen Hunor szövetslgi elnök a Szövetségi Képviselők Tanácsának szombati ülésén kijelentette: azonnal lépni fognak, amint egy kinevezett miniszter veszi át az oktatási tárca vezetését. A minisztériumot jelenleg ügyvivő tárcavezetőként Rovana Plumb európai uniós alapokért felelős miniszter irányítja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?