Étkezési utalványok és üdülési jegyek miatt perel a Sanitas

A megadózott étkezési utalványok és a ki nem bocsátott üdülési jegyek miatt perel a Sanitas egészségügyi szakszervezet. Vasile Neagovici, az érdekvédelmi szervezet háromszéki elnöke sajtótájékoztatón elmondta: bár a törvénytelenséget a minisztériumok követték el, nincs jogi alap arra, hogy a kormányt pereljék be, ezért a kórházakat idézik a bíróság elé.

A szakszervezet azért elégedetlen mert miután kiharcolták, hogy az egészségügyben dolgozók januártól 314 lej értékben étkezési utalványt kapnak, az egészségügyi minisztérium átiratban tájékoztatta a kórházakat, hogy a pótlékot meg kell adózni. Bár az egészségügyi intézmények próbálták halogatni ezt az intézkedést, júniustól mégiscsak kénytelenek voltak levonni a 10 százalékos jövedelemadót és a társadalombiztosítási járulékokat, így mostanra az egészségügyben csak 180 lej értékben kapnak étkezési utalványt.

Vasile Neagovici rámutatott, hogy ez a pótlék elsősorban a kisegítő személyzetnek, ápolóknak, irodai alkalmazottaknak, gyógyszerészeknek, laborban dolgozóknak és pszichológusoknak jelentett segítséget, akik nem kaptak béremelést. A háromszéki szakszervezeti bizalmi szerint az étkezési utalványok megadózása azért törvénytelen, mert az adótörvénykönyvben nem szerepel erre vonatkozó előírás, ezért igazuknak bíróságon próbálnak érvényt szerezni.

Üdülési csekk sem járt mindenkinek

A Sanitas szakszervezet azért is pert indít, mert bár a bértörvény előírja, mégsem kapott minden közalkalmazott idén vakációs jegyet. Háromszék négy kórházából egynek sem tették lehetővé a bevételei, hogy üdülési jegyeket adjon az alkalmazottaiknak. Vasile Neagovici tájékoztatása szerint a vakációs jegyekhez szükséges pénzt a központi költségvetésből kellett volna biztosítani, hogy egyes közalkalmazottakat ne diszkrimináljanak, és mindenki megkaphassa a törvény által biztosított juttatást.

A szakszervezeti vezető úgy véli: a kormánynak kell megoldást találnia, hiszen a törvény világos, és ha a bíróság arra kötelezi a kórházakat, hogy kiadják az üdülési jegyeket, azt ugysem tudják majd saját költségvetésből előteremteni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?