A vadászat értékeit népszerűsítették Csíkszentdomokoson

A Székelyföld Napok keretében nyolcadik alkalommal szervezték meg hétvégén a Székelyföldi Vadásznapokat Csíkszentdomokon.

A megnyitón Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője örömét fejezte ki, hogy a 2011-ben először megszervezett rendezvény évről évre bővül, és egyre többen vesznek részt.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, közös gondolkodásra és munkára van szükség annak érdekében, hogy a nagyvadat, amelyre mindig büszkék voltak a székelyföldiek, megóvhassák a vadgazdálkodás során.

„Brüsszelt meggyőztük, most már Bukarestet kell, hiszen változtatásokra van szükség. A megyei tanácson belül egy munkacsoportot indítunk el, amely egy sor kérdéskörre kell választ keressen, mint például a hulladékgazdálkodás, a védekezési lehetőségek vagy a túlszaporulat. Ebben a vadászoknak is részt kell venniük”– fejtette ki a megyei tanács elnöke.

Maros Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc arról beszélt, hogy a Székelyföldi Vadásznapok a régió vadászainak a legfontosabb találkozóhelyévé vált az évek során. „Napjainkban még mindig sokan rossz szemmel nézik a vadászokat, pedig az igazi vadász ismeri és szereti a természetet és a vadállatokat. Én remélem, hogy ez a rendezvény az előítéletek leépítéséhez is hozzájárul, hiszen vadászat nélkül nem lehet fenntartható vadgazdálkodásról beszélni” – mondta a politikus.

A vadásznapok keretében vadászati kiállítás is nyílt a községben, ahová minden korosztályt várnak. Hargita Megye Tanácsa szervezésében hétfőn és kedden a diákok számára is lehetőséget biztosítanak a kiállítás megtekintésére. A program célja volt az is, hogy eloszlassák a vadászokról, a vadászatról kialakult negatív képet és közvéleményt, hogy ezáltal a szakma visszanyerhesse méltó elismerését a vidéken.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?