Megmenekülhet a temesvári Mühle ház

Mintegy száz tiltakozó gyűlt össze szerdán este a temesvári Mühle-ház előterében, akik fehér pántlikákat kötöztek az épület kerítésére és az ingatlan kisajátítását követelték – írja a nyugatijelen.

A civil tiltakozás kezdeményezői a Mühle-ház múzeummá alakításának tervén dolgoznak, amelyet a Művelődési Minisztériumba akarjnak eljuttatni. Daniel Barbu kultuszminiszter temesvári látogatása során azt ígérte: ha egy életképes projekt készül a Mühle-ház múzeumként történő hasznosításáról, kezdeményezni fogja az ingatlan kisajátítását. Corneliu Vaida, a civil tiltakozások kezdeményezője szerint képzőművészek, történészek és építészek önkéntes alapon dolgoznak a Mühle-ház projektben.

muhle

Mühle Vilmos kertész, tájépítész és rózsatermesztő házát a 2000-res években vásárolta meg a jelenlegi tulajdonosa, és félig már lebontatta, amikor a civil tiltakozások hatására a városi hatóságok felszólították, hogy állítsa helyre a műemlék épületet. A városháza legutóbbi ultimátuma hatására a tulajdonos hozzákezdett a lebontott tetőszerkezet helyreállításához.

A ház egykori tulajdonosa, Mühle Vilmos Közép-Kelet Európa egyik leghíresebb rózsatermesztője volt, aki 1887-től 1899-ig kiadta a Rózsa Újságot. Mühle Vilmos a XIX. század végén létrehozta a Rózsaparkot, amelyet fia, Mühle Árpád fejlesztett tovább Dél-Kelet-Európa legnagyobb rózsakertjévé, ahol több mint 1400 európai, amerikai és ázsiai rózsafajt honosított meg. A Mühle-ház kisajátítása esetén az épületben és kertjében létrehozhatnák a temesvári Rózsamúzeumot.

 

Kimaradt?