Még mindig terjed a nyugat-nílusi vírus


-A A+

Május 2-a és október 10-e között országszerte 38 halálesetet és 268 agyhártyagyulladást okozott a nyugat-nílusi vírus – közölte csütörtökön a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ (CNSCBT). A héten 12 új megbetegedést regisztráltak.

A legtöbb személy – tíz – Bukarestben hunyt el a fertőzés következtében, öt Bihar, négy-négy Iaşi és Olt megyébe, kettő-kettő Konstanca, Suceava és Dolj megyében, és egy-egy Fehér, Brăila, Botoşani, Călăraşi, Galac, Kovászna, Dâmboviţa, Teleorman és Prahova megyében.

A járványt a szúnyogok terjesztik, ezért a szakemberek arra számítanak, hogy a hőmérsékletek csökkenésével visszaesik a fertőzések száma. A fertőzés a gyenge immunrendszerű személyekre lehet veszélyes, tünetei magas láz, erős fejfájás, izomgyengeség, hidegrázás, fáradságérzet, fényérzékenység.

Megelőzésképpen a szúnyogcsípések ellen kell elsősorban védekezni, a lakosságnak azt javasolják, hogy szereljenek szúnyoghálót az ablakokra, használjanak rovarirtó szereket a lakásban és a ház körül, távolítsák el a lakás környékéről a hulladékot, és kerüljék a vizes, mocsaras helyeket.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X