Okos települések – okos Erdély: idén is megtartják a MIÉRT Akadémiát

Okos település – okos Erdély címmel tartják meg a Bihar megyei Püspökfürdőn (ma Május 1. fürdő) a 17. MIÉRT Akadémiát október 17–19. között.

Külföldi és hazai előadókat egyaránt várnak a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) szokásos püspökfürdői akadémiájára, hangzott el Oltean Csongor MIÉRT-elnök és Tőtős Áron főszervező, ügyvezető alelnök közös nagyváradi sajtótájékoztatóján. Utóbbi a Romániai Magyar Doktorandusok és Fiatal Kutatók Szövetsége (RODOSZ) Bihar megyei vezetője, a szervezet az RMDSZ-el, a Kós Károly Akadémiával és a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központtal támogatja a 2001 óta évente megszervezett MIÉRT Akadémiát.

Bár foglalkoztak a gondolattal, hogy a centenáriumi év legyen az idei témájuk, végül úgy gondolták, legnagyobb szakmai rendezvényüknek, az Akadémiának jövőbe mutató témát választanak, mondta Oltean Csongor. Az Okos település – okos Erdély című akadémián mintegy 160 résztvevővel számolnak, közöttük lesznek a MIÉRT mintegy 300 önkormányzati tisztségbe jutott tagjai közül, de szívesen várják a téma iránt érdeklődő fiatalokat is, hangzott el. Oltean elmondta: úgy érzi, jó irányba indultak el, és a már külföldön dolgozó fiataloknak is szeretnék megmutatni, hogy itthon is vannak lehetőségek.

Akkor fejlődhetünk, ha élhető környezetet tudunk biztosítani a fiatalok számára, mondta Tőtős Áron. Több esetben vett részt fejlesztési stratégiák vitáin, ahol azt látta, hogy kész sémákat próbálnak ráhúzni egyes helyzetekre, anélkül, hogy a helyi sajátosságokat figyelembe vennék. Az önkormányzatokban dolgozok munkáját így azzal is segítenék, hogy egy kiadványban és online felületen is megjelentetik az Akadémián elhangzott előadásokat és az ott bemutatott, már működő jó gyakorlatokat is.

Ez az idei rendezvény egyik újdonsága, a másik pedig, hogy díjakat alapítottak, melyekkel például azokat az önkormányzatokat jutalmazzák, amelyek tettek azért, hogy településük „okosabbá” váljon, de a sikeres projektet ötletgazdáit, végigvivőit is méltatják majd.

Több témakörrel foglalkoznak az Akadémián, például a fenntartható fejlődéssel, zöld technológiákkal, az okos város koncepcióval, az intelligens kormányzással, stb. az előadások mellett műhelymunkákkal is várják az érdeklődőket.

A meghívottak között van például Kolossa József főosztályvezető (Miniszterelnökség), dr. Borbély László államtanácsos, dr. Mester Gyulát és dr. Rajnai Zoltán, az Óbudai Egyetem oktatói, Pásztai Zoltán, az Eco Bihor hulladékkezelési vállalat vezetője, az üzleti széfárt többek között Majsai Richárd és Köteles Dieter képviseli, és dr. Zacher Gábor toxikológus főorvossal is találkozhatnak a 17. MIÉRT-akadémia résztvevői. A részletes programot itt olvashatják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?