Tűzoltó múzeumot hoznának létre Hargita megyében

Hargita Megye Tanácsa felkéri a megyében található múzeumokat egy komolyan felszerelt tűzoltó múzeum részleg létrehozására – fogalmazott Borboly Csaba Kápolnásfalun, a VI. Udvarhelyszéki Szent Flórián Vándorkupán.

A megyei tanácselnök hozzátette: ha egy múzeum sem vállalja, akkor a településekhez fordulnak. „Gazdag múlttal rendelkezik térségünkben az önkéntes tűzoltóság, a kalákában történő egymáson segítés, ezért fontosnak tartjuk a múlt bemutatását, akár interaktív módon is, hogy a fiatalok számára az önkéntesség legyen vonzó az elkövetkező évszázadokban is” – mutatott rá.

A VI. Udvarhelyszéki Szent Flórián Vándorkupa házigazdája a Kápolnási Önkéntes Tűzoltók Egyesülete volt. Az udvarhelyszéki önkéntes tűzoltók számára szervezett tűzoltóversenyt a kápolnásfalusi futballpályán tartották, az önkéntes tűzoltó csapatok reggel a polgármesteri hivatal előtt gyülekeztek, majd együtt vonultak fel a település utcáin. Az eseményen felavatták a Szent Flórián-emlékplakettet, valamint átadták a Hargita megyei tanács támogatásával vásárolt felszereléseket is.

Borboly Csaba gratulált Benedek László polgármesterének, és köszönetet mondott az önként vállalt szolgálatért Both Szabolcsnak, a Kápolnási Önkéntes Tűzoltók Egyesülete elnökének, valamint Albert Csabának, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesület vezetőjének. „Nemcsak megyei szinten, hanem Bukarestben is jobban meg kellene hogy becsüljék az önkéntes tűzoltók munkáját, hiszen önzetlenül teszik értünk sokszor kockára életüket. Példaértékű tevékenységüket nem botlasztani, hanem támogatni kell” – nyilatkozta a megyei tanács elnöke.

A rendezvényen részt vett még Stelian Cimpoesu ezredes, a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetője, és a Magyar Tűzoltó Szövetség küldöttsége is jelen volt.

Kimaradt?