Ifjúsági közösségi teret adtak át Nagyváradon

YouthStud HUB néven ifjúsági közösségi teret hoztak létre Nagyváradon a Fekete Sas-palotában.

A Romániai Magyar Doktoranduszok és Fiatal Kutatók Szövetségének (RODOSZ) Bihar megyei szervezete, illetve a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) közösen kezdeményezte a központ létrehozását, amely a Nagyváradon élő 14-35. év közötti korosztályt szolgálja ki, de helyet biztosít a Bihar megyei magyar ifjúsági és szakmai civilszervezeteknek is. YouthStud HUB hivatalos átadóját pénteken délután tartották.

„Nem sok kérdésben van ma egyetértés az Európai Unióban, Az Európai Unió 2021-2027 közötti költségvetéstervezete is óriási viták tárgyát képezi, ezért annál nagyobb megelégedés számomra, hogy minden politikai erő egyetért: az ifjúság jövője prioritás. 2021 után megduplázódik az ifjúsági tevékenységek uniós finanszírozása, az Erasmus+ költségvetése a meglévő programok kiterjesztését és új kezdeményezések elindítását is lehetővé teszi” – hívta fel a figyelmet köszöntőjében Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője.

Sok sikert kívánva a kezdeményezőknek, arra bátorította a RODOSZ és NMD képviselőit, hogy minél nagyobb hangsúlyt fektessenek az uniós finanszírozású pályázatokra. “Munkatársaimmal továbbra is szívesen részt veszünk közös ifjúsági projektekben, ahogy erre már többször is volt példa” – mondta az EP-képviselő.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke felidézte, ő maga is ifjúsági szervezetben kezdte közéleti pályáját, mint fogalmazott, nagy szeretettel gondol azokra az évekre. Minél aktívabb éveket kívánt a kezdeményezőknek, remélve, hogy az új infrastruktúra segíti őket ebben. „Bihar megyében az ifjúsági szervezetek mindig támaszkodhattak az RMDSZ-re, ez így lesz ezután is” – emelte ki Szabó Ödön.

Többfunkciós tér

A YouthStud HUB ötlete akkor született meg, amikor a Bihar megyei RMDSZ és a civil szervezetek újra visszatérhettek a Fekete Sas-palotában kialakított székházba. Tőtős Áron, a RODOSZ Bihar megyei elnöke és Kőrösi Kristóf, a NMD elnöke kezdeményezte az ifjúsági központot, amely karrier-, és jogi tanácsadást, munkaközvetítést, pályázati eligazítást, különböző képzéseket is biztosítana, de rendezvények helyszíneiként is szolgálhat.

A központnak két terme van, az egyik ötven főt befogadó multifunkcionális terem, ahol előadásokra, kiállításokra, képzésekre és egyéb rendezvényekre kerül sor, míg a másik teremben irodát alakítottak ki, ahol a szervezetek, fiatal vállalkozók az irodai, adminisztratív és egyéb tevékenységeiket tudják elvégezni

Kapcsolódók

Kimaradt?