Egyetlen intézménybe tömörítené az egyetemeket Florea

Összevonná a marosvásárhelyi egyetemeket Dorin Florea. A marosvásárhelyi városvezető azt állítja minden intézményvezetővel konzultált, ám a Sapientia egyetem rektora cáfolta Florea állításait – írja a marosvasarhelyi hírportál.

Dorin Florea egy különálló, a meglévő egyetemeket ötvöző felsőoktatási intézményt létesítene. Ennek Marosvásárhelyi Egyetem lenne a neve, amely könnyedén felvehetné a harcot a Kolozsvári Babeş Bolyai Tudományegyetemmel. Állítása szerint ezzel a megyeközponti egyetemek rektorai is egyetértettek, derült ki az Erdély TV riportjából.

„Az Orvosi Egyetem illetékesén kívül, aki még nem fogalmazott meg egy konkrét állásfoglalást, a többi rektor pozitívan fogadta az ötletet. Ezt nagyon értékeltem bennük, ugyanis minden felelősségtudó és előrelátó rektor mindenekelőtt a stabilitás megteremtésére kell fektesse a hangsúlyt." – nyilatkozta Dorin Florea az Erdélyi Magyar Televíziónak.

A marosvásárhelyi székhelyű televízió megkeresésére azonban a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora, Sorin Crisan elmondta: semmiképpen nem támogatja a felsőoktatási intézmények összevonását.florea

"Eddig is és továbbra is a szigorú álláspontunk az, hogy megmaradunk különálló felsőoktatási intézménynek." – nyilatkozta Sorin Crisan.

A marosvásárhelyi Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, Dávid László azt állítja, nem vett részt az egyetemek összevonásáról szóló beszélgetésen, de, bizonyos feltételek mellett hajlandó lenne támogatni az ötletet.

„Én személyesen nem találkoztam a polgármester úrral és nem is vetette fel nekem ezt a kérdést, hogy egy egyetemet hozzon létre. Ugyanakkor arra szeretném mindenkinek a figyelmét felhívni , hogy egy egyetem létrehozása nem egy olyan egyszerű dolog, hogy egyik pillanatról a másikra létrehozzuk." – mondta Dávid László, a Sapientia EMTE rektora.

Az egyetemek összevonását egyébként támogatja a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem vezetősége.

Kimaradt?