Így viszonyulnak az erdélyi magyar történelmi egyházak a referendumhoz

Az unitárius egyház kivételével valamennyi erdélyi magyar történelmi egyház állást foglalt a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló hétvégi referendummal kapcsolatban.

A római katolikus egyház püspökei részvételre és igen szavazatra biztattak, akárcsak a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke, Csűry István. A egyházi vezető egy nagyváradi sajtótájékoztatón a házasság bibliai alapjaira utalva kérte a híveket, hogy támogassák az alkotmánymódosítást, és vigyenek maguk még tíz embert. "Ha lehet Magyarországon, miért ne lehetne nálunk is megtenni mindazt, amit a családért meg kell tenni" - fogalmazott a püspök.

Ezen a nagyváradi sajtótájékoztatón részt vett Böcskei László római katolikus püspök is, aki bátorságra intett, hogy ki-ki merje vállalni a hagyományos családmodell melletti elkötelezettségét. Ferenc pápa két évvel ezelőtti Amoris laetitia kezdetű állásfoglalásából idézte: "keresztényként nem mondhatunk le a házasság bemutatásáról azért, hogy ne sértsük a jelenkori érzékenységet, hogy divatosak legyünk, vagy hogy az erkölcsi és emberi romlás láttán el ne fogjon a kisebbrendűségi érzés".  

Liviu Dragneát idézte Soltész Miklós. A nagyváradi sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi  kapcsolatokért felelős államtitkára, rendkívül fontosnak tartotta az összefogást, amely a referendum kapcsán a román ortodox, a magyar katolikus és protestáns egyházak között kialakult. Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét idézve jelentette ki: ha vallási fanatikusnak minősül az, aki szerint "a családot egy férfi és egy nő, valamint - ha isten is úgy akarja - gyermekek alkotják", akkor vállalni kell ezt a minősítést. Az államtitkár idézte a magyar alkotmány családra vonatkozó megfogalmazását, és úgy vélte: ha vannak is feszültségek a két ország között, biztató, hogy a magyar és a román politikai vezetés nagy többsége hasonlóan látja ezt a kérdést.

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség érseke, Jakubinyi György egy körlevélben részvételre és „igen” szavazatra buzdított. Arra kérte a híveket, hogy ismerőseiket, barátaikat is erre buzdítsák. Körlevelében az egyházfő Ferenc pápára hivatkozott, aki arra bátorít, hogy „védjük meg a férfi és a nő közötti házasságot, mint a természetes család alapját, és merjünk kiállni mellette, még akkor is, ha ezzel mások érzékenységét érintjük és divatos eszmei áramlatokkal ütközünk”.

Az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) a zsinatnak a bioetikai kérdésekről 2009-ben elfogadott álláspontját ajánlotta a népszavazáson részt venni kívánó hívei figyelmébe. A dokumentumot - mely a házasságot férfi és nő életre szóló szövetségi kapcsolataként határozza meg - múlt vasárnap felolvasták a református templomokban.

Az Evangélikus-Lutheránus Egyház rögzítette, hogy a házasság férfi és nő között köttetik, de hívei lelkiismeretére bízta a döntést a népszavazással kapcsolatban. Az Unitárius Egyház nyilvánosan nem foglalt állást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?