Egyetemek Napja Csíkszeredában: hálásnak kell lenni, hogy az egyetem Székelyföldre költözött

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első tanévnyitójának 18. évfordulóját, az Egyetemek Napját ünnepelték hétfőn Csíkszeredában.

2001. október 3-án tartotta első tanévnyitó ünnepségét a Sapientia EMTE, az egyetem szenátusa 2012-ben döntött arról, hogy az Egyetem Napjává nyilvánítja ezt. A hétfői eseményt a Csíki Mozi nagytermében tartották.

Dávid László, az egyetem rektora köszöntőbeszédében elmondta, a túlmediatizált világban figyelni kell az apróságokra, mindarra, ami igazából összetartja az egyetemet és annak közösségét. „Jó úton haladunk, nem szabad egymást visszahúznunk, közösen kell kialakítanunk a jövőképet. Reményt és hitet kell adnunk hallgatóinknak, hogy kitartás által a siker útjára léphessenek” – fogalmazott. Kiemelte, az egyetemen jól képzett emberek dolgoznak, olyanok, akik alkalmasak arra, hogy együtt nyugodt oktatási légkört és egyensúlyt teremtsenek.

Hozzátette, az első tanévnyitón a felsőoktatási intézmény vezetősége két dolgot tűzött ki célul: a magyar nyelven való tanulás biztosítása, és az önálló magyar egyetem létrehozása.

A továbbiakban Kató Béla kurátóriumi elnök mondott beszédet, aki továbbra is bizakodóan tekintett a jövőbe, elégedetten nézett vissza a múltba, és nem feledkezett meg arról sem, hogy hálásnak kell lenni, amiért az egyetem „Székelyföldre költözött”. „Lelki háttér és segítség nélkül mindez nem valósúlt volna meg, enélkül a közösség sem maradna meg. Arra kell nevelnünk a diákjainkat, hogy ne csak hallgatók legyenek, hanem beszélők is” – jelentette ki.  

Az eseményen továbbá díjazták azokat, akik az elmúlt közel két évtizedben kitartottak az egyetem mellett. Az egyetem szenátusa Bocskai István díjjal tüntette ki Balog Zoltán miniszterelnöki biztost, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának volt miniszterét, aki egészségügyi okok miatt nem volt jelen az ünnepségen. Díjazták továbbá a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének alapító tagját és első elnökét, Lászlófy Pált, Dr. Elek Sándort, az egyetem nyugalmazott docensét, tiszteletbeli professzort, Dr. Hubbes László egyetemi adjunktust és Dr. Kása Zoltán professzort.

Az eseményen közreműködött a Csíki Kamarazenekar.

Kapcsolódók

Kimaradt?