Átadták a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola bentlakását

Új, 48 férőhelyes bentlakást adtak át a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola Körös utcai épületében.

A meghívottakat, köztük Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkárt, Brendus Réka főosztályvezető-helyettest, Szabó Ödön képviselőt, Cseke Attila szenátort, Kéry Hajnal helyettes főtanfelügyelőt, Tankó Zita elemi és óvodai oktatásért felelős tanfelügyelőt Pásztor Gabriella, a Szacsvay igazgatója köszöntötte. Az iskolaigazgató többek között elmondta, a Szacsvay napok keretében az elmúlt hétvégén több mint ezren emlékeztek meg az iskola névadójáról Biharsályiban.

Potápi Árpád elmondta, a magyar kormány 20 millió forinttal támogatta a bentlakás létrehozását. Hozzátette: reméli, hogy ha néhány év múlva ide látogat, korszerű, a 21. századi követelményeknek megfelelő intézményt talál majd. A bentlakás átadását mérföldkőnek nevezte, és megemlítette az óvodatámogatási programot is, amelynek keretében 400 óvodát újítanak fel és 150-et építenek Kárpát-medence-szerte.

Szabó Ödön a Partium Alapítvány képviseletében – az alapítvány eddig sportszerekkel és hangosító berendezéssel is segítette a Szacsvayt – elmondta, hogy a bentlakás mellett pályaválasztási tanácsadó központot is létrehoztak az épületben, ez a nyolcadik osztályt végzett diákokat segíti majd.

A parlamenti képviselő beszédében kitért a visszavont románnyelv-oktatásos rendeletre is, amelynek értelmében újra a magyar tanítok oktathatják a román nyelvet a kisiskolásoknak. Szavait taps fogadta. Cseke Attila, a Bihar megyei RMDSZ elnöke az anyanyelvű oktatás közösségmegtartó erejéről beszélt és köszönetet mondott az eddigi támogatásért.

A beszédek között az iskola diákjai rövid műsorszámokat, verset, táncot, népdalokat adtak elő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?