Kitiltották a furgonokat a lakónegyedi parkolókból Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön kitiltották a lakónegyedi parkolókból a 1,9 tonnánál nagyobb, céges, áru- és személyszállító autókat, illetve kötelezik a garázstulajdonosokat, hogy használják rendeltetésszerűen ezeket, és éjszaka tartsák garázsban járművüket. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat a parkolási rend szigorításával a lakók mindennapjain kíván könnyíteni, hiszen a háromszéki megyeszékhelyen egyre több a személygépkocsi, így egyre nehezebben lehet parkolóhelyeket találni.

„Amennyiben a céges áru- és személyszállító járműveket nem a lakónegyedekben hagyják éjszakára azok vezetői, a helyük felszabadul a környéken lakók számára, ugyanakkor a szűk utcákban könnyebben lehet majd közlekedni” – hangzott el a tanácsülésen. Arról döntöttek, hogy tilos az 1,9 tonnánál nagyobb súlyú, valamint a 9 férőhelyesnél nagyobb személyszállító gépjárművek parkolása a lakónegyedekben 18 óra és reggel 6 óra között. Az előírás nem vonatkozik azokra a helyzetekre, amikor éppen árut rakodnak.

Az indoklás szerint a szigorításra azért van szükség, mert a város utcáin, a tömbházak közötti sétányokon és parkolókban több haszongépjármű vesztegel, több autó helyét is elfoglalva. Ezek a járművek általában vállalatok tulajdonában vannak, melyeknek van saját kialakított parkolójuk, ám a gépkocsivezető inkább a lakása mellett állítja le ezeket, és foglalja a parkolóhelyeket.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat másik döntése a közterületen lévő garázsok és bérelt parkolóhelyek használatára vonatkozik. Ez szerint azok a gépjármű tulajdonosok, akik garázzsal rendelkeznek, este 10 és reggel 6 óra között nem parkolhatnak 300 méternél közelebb a garázsukhoz. Az önkormányzat azt szeretné elérni, hogy az autótulajdonosok a garázsban tartsák az autójukat éjszakára, vagyis rendeltetésszerűen és ne más célokra, például lomtárként használják, az autókat pedig közterületen parkolják. A határozat azokra a lakosokra is vonatkozik, akik parkolóhelyet bérelnek az önkormányzattól a tömbházuk közelében.

A garázzsal rendelkező autótulajdonosoknak a közeljövőben jelenteniük kell a városházán, hogy milyen rendszámú autó fog a garázsban parkolni. A parkolásra vonatkozó rendeletet megsértő személyeket 100 és 2500 lej közötti bírsággal sújthatja a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?