Közel egymillió lejes támogatás a Gyulafehérvári Caritasnak

Az előző évekhez hasonlóan Hargita Megye Tanácsa idén is támogatja a Gyulafehérvári Caritas tevékenységeit. A partnerség része a 12 nyertes pályázat is, melyből tízet a Megyei Tanács alintézménye, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság finanszíroz.

Minderről a Caritas képviselői, Demet Zsuzsa és Péter György, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke számolt be egy szerdai sajtótájékoztatón. Az RMDSZ-es politikus kiemelte, hogy 2004 óta erősödik a két intézmény közötti együttműködés, a nehézségek ellenére is. „Próbálunk odafigyelni arra, hogy a közösségi összefogásban létrejövő ellátást tudjuk támogatni, mindaz, ami megvalósul, az példaértékű és megyénk számára fontos feladat” – nyilatkozta a megyeitanács-elnök.

Borboly elmondta, ebben az évben nagyon rossz anyagi helyzettel indultak, a megyei önkormányzat költségvetéséből a kormány 39 millió lejt vont el el, és sok megye úgy ellensúlyozta a hiányt, hogy levágta a pályázati kiírásait. Hargita megyében viszont nem ezt tették, hanem türelmesen vártak. A tanácselnök szerint ez volt a megfelelő lépés, hiszen a néhány héttel ezelőtt kapott költségvetés-kiegészítéssel nagyjából sikerült lefödni az évet. és megoldani az anyagi problémákat.

A helyi önkormányzatok felelősségvállalása is jelentős, bár akadt néhány olyan település, ahol felmondták a szerződéseket a pénzhiány miatt. „Ebben az évben is sajnos a kormány felelőtlen döntései miatt még kérdőjelek vannak a szociális tevékenységekkel kapcsolatban, és habár a gyermekvédelmi igazgatóság költségvetéséből még mindig hiányzik 12 millió lej, a pályázatoknak működnie kell, és bízom benne, hogy továbbra is támogathatjuk, segíthetjük az önzetlenül tevékenykedők munkáját. Nagyon fontosnak tartjuk, hiszen a jelenben nagyon sokan maradnak magukra, idősebb korban a külföldi munkavállalás miatt is, és mindez nem csak ellátás szempontjából fontos, hanem lelkileg is”- mondta Borboly Csaba.

Péter György, a Caritas szociomedikális ágazat vezetője kifejtette: öröm számára, hogy a partnerség továbbra is működik, fejlődik a nehézségek ellenére. A szervezet tagjait már többször is meghívták a fővárosba, hogy törvénymódosító javaslatokat tárgyaljanak meg.

„Amikor saját megyénkben történő esetekkel, példákkal hozakodtunk elő, visszahúzódtak, jelezve ezzel, hogy mi ne Hargita megyéből akarjuk megmondani, hogy miként kellene megoldani a problémákat”- közölte a szakember. Ennek okán erősítették meg a partnerséget más civil szervezetekkel, más alternatívákat keresve. A tapasztalatok azt mutatják, hogy Hargita megye „kilóg a sorból”, hiszen más megyékben előfordul, hogy csak egyetlen olyan szervezet van, amely szociális tevékenységeket folytat.

A szakember elmondta, szükség van az összefogásra, a támogatásra ahhoz hogy létrehozzanak, működtessenek egy megfelelő ellátó rendszert. „Sorsdöntő esztendő volt ez számunkra, mert folyamatosan változnak a törvények, emelkedik a minimálbér, a finanszírozás csökken, de ugyanabból a pénzből nem lehet nagyobb fizetést adni, ezért átszervezésekre volt szükség, a jól működő partnerség miatt azonban Hargita megyét kis mértékben érintette mindez” – mondta Péter György.

Demeter Zsuzsa programkoordinátora ismertette a Caritas által szervezett programokat, eseményeket. Tájékoztatása szerint a Családsegítő Szolgálat működéséhez 26 990 lejjel járul hozzá Hargita Megye Tanácsa. A szolgálat munkatársai Hargita megyében 21 településen vannak jelen. A támogatás olyan programok megszervezéséhez járul hozzá, mint a nyári iskola, családi nap és az idősek világnapján tartott ünnepségek.

A programkoordinátor szerint sikeresnek bizonyult a korai fejlesztő program kisgyerekek számára, a fogyatékkal élőknek szervezett táborok, az időseknek szervezett események. „Statisztikák bizonyítják, hogy a programokon részt vett gyerekek egyike sem bukott meg az iskolában, könnyebben vette az akadályokat és mindenképp pozitív dolog, amikor írástudatlan szülő buzdítja gyerekét a leckeírásra”- nyilatkozták portálunknak.

A sajtótájékoztatón elhangzott: jelentős eredmények mutatkoznak meg azon iskolások körében, akik a programban részt vesznek, a tanulási eredményekben is mérhető a változás, de a közösségekbe való integrálódás is jelentős. A program működtetéséhez 93 807 lej támogatást nyújtott Hargita Megye Tanácsa, amely a teljes költségvetésük 12,61 százalékát jelenti.

Kapcsolódók

Kimaradt?