Kilövik a medvét, amelyik az elmúlt évek legsúlyosabb sérüléseit okozta

A környezetvédelmi minisztérium jóváhagyta annak a medvének a kilövésére vonatkozó kérelmet, amelyik a múlt hét végén súlyosan megsebesített egy férfit Csíkszentkirályon – közölte az MTI-vel Szép Róbert, a Környezetvédelmi Őrség helyettes főfelügyelője.

Mint arról beszámoltunk, a bocsos anyamedve az utóbbi két év legsúlyosabb sérüléseit okozva támadt rá múlt pénteken egy 53 éves férfira, aki Csíkszentkirály határától mintegy 800 méterre egy kaszálón a szénát készítette elő bálázásra.

Szép Róbert elmondta, hogy a kilövési engedély az anyaállatra vonatkozik, a bocs visszavadító központba kerül, és amikor olyan korba kerül, hogy el tudja már látni magát, szabadon engedik. Az MTI kérdésére azt is közölte: a minisztériumba nem érkezett be arra a medvére a kilövési kérelem, amelyik egy héttel ezelőtt Csíkkarcfalván támadt emberre. A környezetvédelmi szakember megjegyezte, a minisztérium általában jóváhagyja az emberre támadó medvék kilövését, de a dokumentációhoz a sérült orvosi papírjait is csatolni kell, és ezeket nem mindig könnyű beszerezni.

Hargita megyében – Borboly Csaba önkormányzati elnök keddi bejelentése szerint – 16 embert sebesített meg 2018-ban a medve. Múlt héten két férfi került kórházba medvetámadások következtében.

Egy tavalyi becslés szerint Romániában mintegy 6 800 medve él, és a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5 300 példány, Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.

Kapcsolódók

Kimaradt?