A családon belüli bántalmazás „baleset” a Koalíció a családért egyesület elnöke szerint

A Koalíció a családért egyesület elnöke nem értett egyet azokkal a családon belüli erőszakra vonatkozó lesújtó adatokkal, amelyekkel a Libertatea lap egyik újságírója szembesítette. Mihai Gheorghiu a lapnak adott videóinterjúban egy adott ponton „baleseteknek” nevezte a gyermekek és nők családon belüli bántalmazását, bár nem tagadta, hogy a jelenség létezik.

A riporter a Salvați Copii (Mentsétek meg a gyermekeket) felmérésére hivatkozva kijelentette: Romániában a szülők 63 százaléka beismerte, hogy veri a gyermekét. „Legyünk komolyak…” – reagált Mihai Gheorghiu, aki szerint ez téves információ. Hozzátette, nem állítja, hogy nem fordulhatnak elő ilyen „balesetek”, de nem ez jellemző a romániai családokra.

A World Vision Romania tanulmánya szerint a romániai szülők 51 százaléka saját bevallása szerint a „gyermek érdekében” alkalmaz testi fenyítést, mert úgy véli, a verés „csak hasznára válik” a gyermeknek.

Az egyesület elnöke az Országos Rendőr-főkapitányság adataival sem értett egyet, amely szerint hetente két nő veszti életét a családon belüli bántalmazás miatt. „Senki nem azt mondja, hogy nem létezik családon belüli erőszak, hogy sok családban a mindenféle szenvedélyek vezérlik az embereket, például az alkoholizmus, de az általam vezetett szervezet nem ezzel foglalkozik. Nem tudunk minden megoldani, nincsen akkora humán és pénzügyi erőforrásunk, hogy ezzel is foglalkozzunk” – fogalmazott Mihai Gheorghiu.

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint 2017-ben a családon belüli erőszaknak 20 617 áldozata volt. Az adatok szerint az elkövetők 92%-a férfi, az áldozatok 76%-a felnőtt nők és kiskorúak, az esetek nagy százaléka pedig otthon történt.

Carmen Dan belügyminiszter ugyanakkor februárban bejelentette: több mint 80 személy vesztette életét 2017-ben családon belüli erőszakos tettek miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?